Psihologi UBB, într-un proiect european pentru dezvoltarea unei noi generaţii de roboţi terapeutici

Psihologii Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca vor participa într-un proiect de cercetare privind dezvoltarea unei noi generaţii de roboţi terapeutici, care să interacţioneze cu copiii diagnosticaţi cu autism, ca parte a unui grant al Comisiei Europene de aproape 9 milioane de euro.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 09:32
Psihologi UBB, într-un proiect european pentru dezvoltarea unei noi generaţii de roboţi terapeutici

Directorul Institutului de Psihoterapie al UBB, Daniel David, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul îşi propune să mute cercetarea de roboterapie în tratamentul diverselor afecţiuni psihice şi în cazul copiilor cu autism, la un alt nivel.

„UBB a intrat în elita cercetării europene. Noi am început cu roboterapia, adică utilizarea roboţilor în psihoterapie de mai mult timp. Comisia Europeană a acordat acum un grant unui consorţiu format din şase universităţi, printre care şi UBB, de aproape 9 milioane de euro, prin care se mută cercetarea de roboterapie la un alt nivel. Până acum, roboţii folosiţi în terapie erau manipulaţi de un terapeut, acum vrem să facem o nouă generaţie de roboţi, care să fie mai autonomi, să funcţioneze singuri, primind feed-back de la copilul cu autism, şi ştiind cum să reacţioneze la comportamentul lui. Practic, ne dorim să creştem inteligenţa roboţilor în procesul terapeutic. Va fi o nouă generaţie de roboţi terapeutici, mult mai inteligenţi şi mai flexibili. Lansarea oficială a proiectului în toate ţările implicate va avea loc în următoarele săptămâni”, a afirmat David.

El a spus că utilizarea roboţilor nu este „un fel de moft, o modă”, roboterapia fiind folosită pentru că este „o necesitate”.

Daniel David a explicat că în cazul patologiei de tip autist, în care persoanele care au această tulburare nu învaţă şi nu pot asimila eficient cunoştinţe prin interacţiune cu fiinţele umane, acestea reuşesc să înveţe prin interacţiunea cu roboţii.

Potrivit acestuia, roboţii din noua generaţie vor putea fi folosiţi nu numai în cadru terapeutic, cum se întâmplă acum, ci şi de părinţi, acasă, şi de către dascăli, în şcoli. De asemenea, în baza unui plan prescris de psihoterapeut, robotul fiind deja programat să interacţioneze cu copilul la comportamentul acestuia, nu va mai fi necesară în permanenţă prezenţa terapeutului la diverse intervenţii.

David a mai spus că în cadrul acestui proiect de cercetare care se va derula rolul echipei de psihologi de la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB pe care o va coordona va fi să furnizeze informaţii clinice inginerilor şi informaticienilor care se vor ocupa de conceperea noii generaţii de roboţi terapeutici.

„Noi va trebui să le spunem cum ar trebui să se comporte robotul în cazul unui comportament specific al unui copil cu autism şi vom testa apoi eficienţa clinică a robotului. Noua generaţie de roboţi se va dezvolta pe platforma robotului Nao, dar s-ar putea să fie dezvoltat şi robotul Probo, ambele tipuri folosite în cadrul unor studii realizate la Cluj. Autonomia viitorului robot va depinde de sarcinile care i se vor trasa, iar aceasta va rezulta în urma cercetărilor care vor fi efectuate. Sunt sarcini legate de imitaţie, de atenţie împărtăşită, de poveşti sociale, cum îl înveţi pe copilul cu autism să ceară diverse lucruri”, a menţionat Daniel David.

Bugetul care revine UBB din grantul oferit de Comisia Europeană este de aproape 850.000 de euro, cea mai mare sumă pe care a primit-o universitatea clujeană din granturi europene de cercetare.

Proiectul va începe în luna martie 2014 şi va dura patru ani.

Institutul Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB a lansat în România roboterapia, terapia cu ajutorul unor roboţi în cazul copiilor care suferă de autism, dar şi tratarea unor fobii cu ajutorul unui cub virtual.

În vara acestui an, Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB a fost inclus, în premieră în România, în reţeaua pan-europeană MERIL, având astfel posibilitatea să intre mai uşor în consorţii internaţionale pentru obţinerea unor granturi pe proiecte.

Reţeaua pan-europeană MERIL a fost înfiinţată în 2010, în urma unei iniţiative a Comisiei Europene şi reuneşte institutele de cercetare relevante din diverse domenii din UE.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...