Psihologii critică evaluarea de la clasa pregătitoare
„În momentul în care l-ai introdus pe un copil într-un mediu impersonal, reacţia lui poate fi una destul de proastă sub aspect emoţional, psihologic. Este cu totul şi cu totul nepotrivit să duci un copil într-un asemenea spaţiu. În psihometrică există un principiu. Cel al fidelizarii rezultatelor. Dacă vrei să ai o imagine completă asupra potenţialului subiectului pe care îl testezi, trebuie repetat. Altfel, testul e doar o secvenţă. E ca şi cum fotografiezi. Astăzi cineva este într-o stare mai bună, mâine într-una mai proastă„, a comentat psihologul Hanibal Dumitraşcu, la România TV.
Evaluarea copiilor se face în şcoli şi durează circa 20 de minute, iar psihologul şcolar Dana Drăghici explică: „Toată activitatea este sub formă de joc astfel încât copilului să-i facă plăcere să ne vadă, în primul rând ca specialişti. Când intră copilul în sala cu cele patru perechi de evaluatori se uită prin sală şi vede care evaluator îi place sau jucăriile cele mai plăcute de pe masa acelui evaluator şi, de obicei, acolo merge„.
Unii părinţi spun că după ce vor trece emoţiile, greul abia va începe pentru copii. Perioada de evaluare se termină săptămâna viitoare, miercuri.