România, campioana Europei la creştere pe piaţa publicităţii online

Economica.net
27 05. 2017
laptop_advertising_online_95373100

Piața europeană a publicității online a ajuns anul trecut la 41,8 miliarde de euro, în creștere față de anul anterior când banii rulați au fost cu 12,2% mai puțini, arată studiul adex Benchmark realizat de IAB Europe și IHS Markit. Iar dintre toate statele membre, România a ajuns campioană la creștere, raportând un plus de 36,9% față de anul trecut, fiind urmată de Slovenia (plus 33,2%), Irlanda (plus 31,4%) și Slovacia (23,6%). 

„Creșterea este în principal condusă de statele din Centrul și Estul Europei”, notează analiștii, potrivit cărora publicitatea online a compensat pierderile de mass-media tradiționale, astfel că piața publicitară a crescut pentru prima dată de la recesiunea din 2009.

De altfel, la nivel european, 2016 a fost anul în care publicitatea online s-a detașat vizibil de cea pe TV, print sau outdoor. Cu un an în urmă, publicitatea pe TV era la un nivel similar cu cea din online, adică la aproximativ 37 de miliarde de euro fiecare, în timp ce în 2016 advertiserii au cheltuit pentru campaniile TV sub 35 de miliarde de euro.

Topul statelor cu cele mai mari piețe de advertising au rămas în mare parte aceleași, cu Marea Britanie în frunte care are o piață la fel de mare ca cea a Germaniei, Franței și Rusiei luate împreună, adică aproximativ 14,1 miliarde de euro.

În ceea ce privește tipurile de publicitate online care au atras cele mai mari fonduri, cea prin motoarele de căutare este pe prima poziție cu 46% din total, urmată de display advertising (publicitatea prin anunțuri grafice precum bannere) cu 38% și „classifieds and directories” cu 15,7%.

Piața din România a crescut cu 38,1% pe segmentul display advertising (bannere), fiind a treia țară după Irlanda (45,4%) și Slovenia (41,3%), cu 28% la publicitatea prin motoarele de căutare, după Slovenia (44,1%) și Suedia (36,1%) și cu 2% pe segmentul „classifieds and directories” .

România este însă pe ultimul loc la publicitatea prin intermediul video sharing, o piață care a ajuns la 3 miliarde de euro la nivel european.