Rolling Stock, „puiul” lui CFR Marfă şi al lui Gruia Stoica, lucrează pentru Deutsche Bahn

Joint-venture-ul  Grup Feroviar Român - CFR Marfă a închiriat 80 de vagoane către Deutsche Bahn, compania feroviară a Germaniei şi cel mai mare jucător din Europa, pentru aproape 2 milioane de euro. Vagoanele sunt ale CFR Marfă, recondiţionate şi reparate de GFR
Florin Cojocaru - mie, 23 oct. 2013, 21:03
Rolling Stock,

Compania Rolling Stock (RS), un joint venture între CFR Marfă şi Grup Feroviar Român( firma lui Gruia Stoica), are 80 de vagoane închiriate către Deutsche Bahn, compania de transport feroviar a Germaniei.

Contractul iniţial era cu o firmă poloneză, care a fost cumpărată de nemţi, a început în 2009 şi se va finaliza în 2015, spune Leonard Aurel, director general Rolling Stock. „Avem două trenuri cu vagoane de tip FALS, vagoane de cărbune, care efectuează operaţiuni între Polonia şi Germania. Este o mândrie pentru noi că vagoanele noastre circulă prin Germania la viteze medii de 120 de kilometri pe oră”, arată Aurel.

Potrivit acestuia, preţul închirierii unui vagon de marfă este situat între 10 şi 20 de euro, iar la o locomotivă 300-500 de euro pe zi, funcţie de durata contractului şi numărul de unităţi solicitate. Luând în considerare preţul minim, contractul fiind pe termen lung, rezultă o sumă de 311.000 de euro anuală, adică 1,86 milioane de euro pe toată durata contractului.

Vagoanele RS sunt cele ale CFR Marfă. Compania de stat a venit cu ele ca aport la capitalul social (CFR Marfă are 49% din acţiunile joint-venture-ului), reparate şi recondiţionate de GFR, care a alocat 50 de milioane de euro pentru aceste operaţiuni, începând cu 2008, anul de înfiinţare al RS.

Recondiţionarea unui vagon costă 10-15.000 de euro, iar a unei locomotive circa 200.000 de euro. Parcul de vagoane al RS numără 5.800 de vagoane şi 76 de locomotive. Active sunt 4.800 de vagoane şi 48 de locomotive.

„Când le-am luat, erau într-o stare deplorabilă. GFR a făcut un fel de „Program Rabla” la vagoanele CFR Marfă. Oricum, tot ce s-a adus la Rolling Stock urma să fie casat de CFR Marfă. Iată de ce a fost o afacere foarte bună pentru amebele companii”, mai spune Aurel.

Rolling Stock se ocupă exclusiv cu închirierea de vagoane de marfă şi locomotive pentru operatorii străini de transport feroviar. Are afaceri în Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Slovenia şi Olanda. Planurile pe termen scurt includ pătrunderea pe pieţele din Turcia, Grecia şi Croaţia.
Aproape 80% din parcul de vagoane al RS sunt recondiţionate. Restul , fie urmează, fie nu mai sunt operaţionale din cauză că sunt blocate pe linii obscure sau într-un grad mare de degradare.

La jumătatea acestui an, RS a înregistrat un profit de circa 450.000 de euro. Previziunile pentru tot anul arată un beneficiu net de „2-3 milioane de euro” , iar în 2014 se vor da dividende. În 2012, profitul RS a fost de 4,5 milioane de euro.

Gruia Stoica a eşuat, recent, în încercarea de a prelua CFR Marfă. El a oferit 30 de milioane de euro, din cele 202 milioane – preţ de contract, garanţie de participare şi avans, însă statul nu şi-a îndeplinit obligaţiile sale din contract. Banii îi vor fi returnaţi lui Stoica, iar privatizarea CFR Marfă se va relua anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a subliniat că pentru el şi colegii......
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...