România a exportat în primele cinci luni ale acestui an, (ultimele date disponibile) în jur de 9.000 de tone de carne de pui (proaspătă,refrigerată, congelată), cu aproximativ 52% mai mult decât în perioada similară a anului anterior când s-au exportat doar aproximativ 5.900 de tone,indică datele Institutului Naţional de Statistică consultate de ECONOMICA.NET. Este un plus care ne-a permis creşterea cu 10 puncte procentuale a cotei de piaţă din magazinele bulgăreşti, în condiţiile unei concurenţe acerbe din partea Poloniei şi Greciei. Aceasta, şi pe fondul unei scăderi a cererii pe această piaţă, importurile totale în volum ale Bulgariei scăzând cu aproximativ 4% în volum.
Din punct de vedere valoric, urmare a scăderii preţurilor, exporturile către Bulgaria au crescut cu numai 25,4%.”Importurile de carne de pasăre ale Bulgariei au stagnat în 2018 faţă de 2017 în volum (-0,5 la sută), deși în valoare s-a înregistrat o creştere de 5 procente, până la 135 milioane dolari. Principalii furnizori au fost Polonia cu o cotă de 43%, România cu 16% și Grecia cu o cotă de 11%. Până în martie 2019, importurile au scăzut în volum cu aproximativ patru procente și au stagnat în termeni valorici. Polonia continuă să fie cel mai important furnizor, deși cota sa de piață este mai mică, de 38% din importurile totale, urmată de România cu 21%”, explică analiştii Departamentului pentru Agricultură al SUA, într-un raport.
În luna martie 2019, conform datelor Comisiei Europene, Polonia avea cele mai bune preţuri la poarta fermei la carnea de pui broiler (130,3 suta de kg), urmată de România (143,9 euro suta de kg). Grecia avea un preţ mediu de 202 euro suta de kg în timp ce fermierii bulgari vindeau cu 150,2 euro
Importurile sunt în uşoară scădere, la cinci luni
În ceea ce priveşte importurile de carne de pasăre din Bulgaria, INS consemnează o scădere în volum de minus 3% în perioada ianuarie-mai 2019 faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea în valoare este de 3,9%, până la 2,4 milioane de euro.
În perioada ianuarie-martie, conform USDA, exporturile bulgăreşti către România au explodat.”În 2018, exporturile de păsări (ale Bulgariei către alte destinaţii n.red) au crescut cu 5% în volum și cu 6% în termeni valorici, ajungând la 204 milioane dolari. Piețele importante au fost Grecia și România pentru carnea de pui, iar Franța și Belgia pentru carnea de rață. În ianuarie-martie 2019, exporturile au continuat să se extindă cu 7% în volum, dar au scăzut cu 25% în valoare faţă de aceeași perioadă din 2018. Exporturile de carne broiler în 2018 au crescut marginal cu un procent în tonaj și cu 11% în valoare. Grecia a fost cea mai importantă piaţă de export pentru Bulgaria,cu 55% din exporturile de carne de pui. 18% din exporturi au mers în România. În ianuarie-martie 2019, exporturile au crescut cu 12% în volum, dar au stagnat în termeni valorici în comparație cu perioada corespunzătoare din 2018, cu creșterea a două cifre către România (cu 26%), Cipru (cu 56%) și Regatul Unit (cu 34 la sută). Grecia a rămas principala destinație de export”, notează USDA.