Despăgubirile cuvenite victimelor accidentelor rutiere, obţinute pe cale amiabilă, stabilite pe baza unor punctaje care reflectă gravitatea leziunilor suferite. Lista punctajelor – reglementată la cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii 132

06 06. 2022
ambulanta_ger_67872400

Context

Despăgubirea la care au dreptul, pe cale amiabilă, victimele accidentelor rutiere sau, după caz, supravieţuitorii lor de la firma de asigurare RCA a şoferului vinovat se stabileşte pe baza unui punctaj care reflectă gravitatea traumatismelor suferite de victimă în urma accidentării. Acest punctaj se aprobă prin ordin comun, emis de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, prevede articolul 22, alineatul (5) litera a) din Legea nr. 132/2017. Vă amintim că legea antemenţionată a intrat în vigoare la 12 iulie 2017, la o lună de la data publicării sale în Monitorul Oficial. 

Abia vineri, 3 iunie 2022, la aproape cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii 132/2017, MS şi ASF au lansat proiectul de ordin în care sunt reglementate amănunţit punctajele cuvenite persoanei vătămate, defalcate pe fiecare tip de leziune traumatică şi, după caz, în funcţie de complicaţiile posttraumatice survenite ca urmare a accidentării.

Fiecărui tip de leziune rezultată în urma unui accident rutier i se atribuie un punctaj, în funcţie de severitatea afectării victimei, denumit punctaj traumatologic în proiectul de ordin, amintit mai sus.

Lista punctajelor stabilite de MS şi de ASF pentru fiecare tip de traumatism, apărut în urma accidentelor rutiere, o puteţi consulta în linkul de mai jos. 

Proiect ordin-punctaj-traumatologic-stabilit-de-INML

Despăgubirea cuvenită victimei, obţinută pe cale amiabilă de la firma de asigurare RCA a şoferului vinovat de producerea accidentului, se calculează prin înmulţirea punctajului total care reflectă severitatea leziunilor suferite în urma accidentării, cu dublul salariului minim brut lunar, în vigoare la data producerii accidentului, reiese din proiectul de ordin şi din Legea 132/2017, consultate de Economica.net.

  • Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, de la data producerii accidentului, prevede Legea 132 din 2017 consultată de Economica.net.
  • Despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, pe bază de documente justificative, potrivit Legii 132 din 2017.
  • Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii persoanelor se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în Anexa nr. 1 din proiectul de ordin, obținut prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor, coroborat cu prevederile art. 22 alin. (5) lit. b) din Legea 132/2017, scrie în proiectul de ordin consultat de Economica.net.

Paşii de parcurs pentru stabilirea despăgubirilor, pe cale amiabilă, odată ce proiectul de ordin, prezentat de Economica.net mai sus, va intra în vigoare:

Calculul punctajului traumatologic, care reflectă totalitatea şi complexitatea leziunilor rezultate în urma accidentării, se realizează contracost, la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), de către medici experți evaluatori, potrivit proiectului de ordin comun al MS şi ASF.

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic, în cadrul unei expertize de evaluare, în care “sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și se vor identifica aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură de cauzalitate cu accidentul de vehicule”, scrie în proiectul de ordin, consultat de Economica.net.

Concret, examinarea victimei urmăreşte:

  • identificarea, notarea și descrierea tuturor leziunilor traumatice și a consecințelor acestora asociate cu accidentul rutier în cauză, identificabile cu ocazia examenului clinic;
  • existența corelaţiei diagnostic-susţinerea diagnosticului;
  • examinarea documentelor medicale relevante;
  • diferenţierea leziunilor traumatice și/sau a consecințelor acestora asociate cu accidentul rutier de patologii anterioare evenimentului rutier sau cele ulterioare care nu sunt legate cauzal de acesta.
  • acordarea unui punctaj total care să țină cont de situaţia faptică la momentul consultului sau la momentul parvenirii examenelor clinice sau paraclinice de specialitate, solicitate pe baza baremului, se arată în proiectul de ordin comun al MS şi ASF, consultat de Economica.net.

Dacă documentele medicale sunt insuficiente și/sau incomplete , medicul expert evaluator poate cere completarea documentației sau efectuarea unor examinări suplimentare cu scopul de a verifica și completa diagnosticul.

Medicii experți evaluatori pot fi:

  • medici specialiști sau medici primari de medicină legală sau
  • medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau
  • medicii care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier”.

În urma efectuării examinării, medicul expert evaluator eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări. Raportul va conţine o serie de informaţii dintre care amintim:

  • concluziile – punctajul total acordat victimei, aprecieri cu privire la eventuale complicații ale traumatismelor suferite în urma accidentării.
  • datele de identificare ale victimei și ale medicului expert evaluator;
  • acuzele semnalate de victima accidentului;
  • examenul clinic efectuat în cadrul examinării;
  • date din actele medicale;
  • date din consultările medicale solicitate în cadrul examinării;
  • leziunile traumatice;
  • complicațiile posttraumatice identificate, diagnostic, prognostic;

Cum interpretăm tabelul punctajelor acordate victimei în funcţie de leziunea apărută în urma accidentării şi de gravitatea afectării victimei

În tabel vom vedea trei indicatori pentru care sunt stabilite defalcat punctaje: leziune traumatică iniţială, complicaţii posttraumatice şi consecinţe posttraumatice permanente.

Termenul de complicații posttraumatice se referă la complicații imediate și/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
Termenul de consecințe posttraumatice permanente vizează complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate, pentru care punctajul cuantifică gradul în care este afectată capacitatea unui individ de a funcționa normal în societate sau în mediul familial, reiese din proiectul de ordin comun al MS şi ASF, consultat de Economica.net.

Cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau a Fondului de Garantare a Asiguraților, nesoluționate până la data intrării în vigoare a proiectul de ordin, prezentat mai sus de Economica.net, se soluționează conform prevederilor actului normativ, odată de va intra în vigoare.

Actualizare 7 septembrie 2022

Măsurile anunţate de Economica.net în acest articol s-au oficializat prin publicarea Ordinului comun al ASF şi al Ministerului Sănătăţii nr. 1/2.293/2022 în Monitorul Oficial.

Ordinul privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial din 7 septembrie 2022.