Purcari Wineries – Profitul net a crescut cu 15%, la peste 29 milioane lei, în primul semestru din 2024

22 08. 2024
Purcari 7654345678

Veniturile Grupului au crescut cu 3%, ajungând la 165,9 milioane lei, susţinute de o creştere de 12% a segmentului principal de vinuri, scrie Agerpres.

„Creşterea vânzărilor şi structura îmbunătăţită a costurilor pentru componentele de ambalare şi vinul vrac au dus la atingerea unor valori de EBITDA şi profit net de 55,3 milioane lei, respectiv 29,3 milioane lei. Rentabilitatea relativă s-a îmbunătăţit semnificativ, cu o marjă EBITDA de 33% şi o marjă de profit net de 18% în primele şase luni. (…) Pentru S1 2024, EBITDA şi profitul net au crescut cu 24% şi, respectiv, 15%”, se menţionează în raportul transmis BVB

În trimestrul al doilea al acestui an, EBITDA şi profitul net au crescut cu un ritm de 38% şi, respectiv, 44%, subliniază sursa menţionată.

„Am livrat un trimestru robust, segmentul nostru principal de vinuri realizând o creştere de 12% a vânzărilor. Suntem încântaţi să raportăm o profitabilitate îmbunătăţită, marja noastră de profit brut ajungând la 51% în al doilea trimestru. În ciuda mediului provocator pentru industria vinului, rămânem încrezători în rezilienţa modelului nostru de afaceri şi ne angajăm să oferim valoare şi creştere continuă partenerilor noştri”, a declarat Victor Bostan, director executiv al Purcari Wineries, citat în comunicat.

În România, compania a înregistrat o creştere de 16% de la an la an, în T2 2024, accelerată de performanţa puternică a brandurilor Purcari şi Bardar. Crama Ceptura şi-a menţinut impulsul robust cu o creştere medie de două cifre. Domeniile Cuza şi-a dublat vânzările, deşi de la o bază mai mică.

În Republica Moldova, creşterile mari de preţ în canalul duty-free, cauzate de noul model de impozitare, au determinat o scădere puternică a vânzărilor pe acest canal. Creşterea profitabilă a brandului Bardar „este sub presiune”, în contextul unui calendar promoţional foarte agresiv din partea principalilor săi concurenţi, se mai arată în raport.

În schimb, în Polonia, s-a observat o presiune continuă pe segmentul de bază al pieţei de vinuri. Bostavan a înregistrat o creştere solidă de 6% în trimestrul doi, compensând un început de an mai modest, în timp ce în Republica Cehă şi Slovacia s-a consemnat o performanţă solidă într-un mediu de preţ competitiv, susţinută de brandul principal Bostavan.

Pe piaţa din Bulgaria s-a înregistrat o creştere de 40% în primul semestru al anului 2024, creştere susţinută de dezvoltarea continuă a pieţei, extinderea echipei comerciale şi noi parteneriate cu jucători locali. Accentul a fost pus pe produse şi canale cu marjă ridicată.

În Asia, s-a consemnat o creştere de 1,6 ori faţă de anul trecut în primul semestru al 2024. Tendinţa a continuat pentru al treilea trimestru consecutiv, în pofida mediului macroeconomic dificil, susţinută de îmbunătăţirea distribuţiei şi investiţiile anterioare în creşterea notorietăţii mărcii.

Pe de altă parte, raportul semnalează că Ecosmart Union SA, afacerea de management al reciclării deşeurilor în care grupul deţine o participaţie de 65,75%, a reprezentat circa 8% din venituri însă doar 4% din EBITDA şi profitul net în 2023. La 30 mai 2024, acţionarii Ecosmart Union SA au decis să întrerupă operaţiunile companiei, ca urmare a modificărilor legislative legate de implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), modificări care au afectat cererea de reciclare a sticlelor, precum şi în urma litigiului cu Administraţia Fondului pentru Mediu. AFM a iniţiat procedura de insolvenţă la Tribunalul Bucureşti.

Purcari Wineries Public Company Limited (cu brandurile: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza şi Angel’s Estate) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri şi brandy din regiunea Europei Centrale şi de Est. Grupul gestionează aproximativ 1,850 hectare de podgorii şi operează şapte platforme de producţie în România, Moldova şi Bulgaria. Purcari Wineries este lider pe segmentul vinurilor Premium din România şi cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 40 de ţări.

Din februarie 2018, grupul este listat la Bursa de Valori Bucureşti.