Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în spațiile publice deschise din județul Timiș, iar terasele se închid după ora 23.00
Prevederile hotărârii devin obligatorii începând cu data de 1 august, ora 19,00, pe întreaga perioadă a stării de alertă.
Categoria spaţiilor publice deschise cuprinde: pieţe, târguri, pieţe de vechituri, zone de aşteptare, staţii transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale oraşelor (cu excepţia Pieţei Victoria din Timişoara şi centrul istoric al municipiului Timişoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice, arată un comunicat al Prefecturii Timiş, remis AGERPRES.
Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.
Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport.
Evenimentele publice şi private se vor desfăşura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege, cu păstrarea distanţării sociale.
De asemenea, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul de locuri pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică, inclusiv dansul.
Totodată, se interzice funcţionarea spaţiilor destinate jocurilor de noroc, teraselor, cluburilor, barurilor şi altele asemenea în intervalul orar 23.00 – 06.00, dar şi organizarea târgurilor, a oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri până la încetarea stării de alertă, cu excepţia pieţelor agroalimentare, dar clienţii vor purta măşti de protecţie, iar comercianţii vor purta atât măşti, cât şi mănuşi.
Pe perioada desfăşurării evenimentelor sportive, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către stafful tehnic şi tot personalul care participă la eveniment, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport, precum şi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.
Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală şi Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi alte instituţii cu atribuţii de control.
Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş va transmite această hotărâre tuturor entităţilor responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoştinţă şi conformare.