El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, când ar urma să intre în ţară primele sume aferente cererii de plată numărul 2 din PNRR.
„Am vorbit chiar astăzi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Adrian Câciu, şi prima plată din a doua tranşă PNRR va veni în prima jumătate a lunii septembrie şi se ridică la aproximativ 2,7 miliarde de euro. E ceea ce ştiu în clipa asta”, a afirmat Constantin.
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, prin hotărâre, programul pentru şcoli al Uniunii Europene de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor, fiind alocate pentru anul şcolar 2023 – 2024 peste 150.000.000 de euro, fonduri europene şi guvernamentale.
„Guvernul a aprobat astăzi hotărârea prin care este asigurată implementarea programului pentru şcoli al Uniunii Europene, program de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor. În cifre, acest program înseamnă peste 150.000.000 euro de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat numai pentru anul şcolar următor, 2023 – 2024, iar beneficiarii acestui program sunt cei peste 1,8 milioane de elevi şi de preşcolari din România, care vor primi fructe, legume, lapte şi lactate şi produse de panificaţie”, a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a menţionat că, pe parcursul unei săptămâni, în anul şcolar viitor, fiecare preşcolar şi elev va primi gratuit trei porţii de lapte şi două porţii de produse lactate. În anii şcolari anteriori se distribuiau două porţii de lapte şi o singură porţie de produs lactat, a amintit purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Copiii cu intoleranţă la gluten sau lactoză sau la orice alt ingredient sau compus din produsele distribuite vor putea beneficia de produse adecvate, a subliniat Mihai Constantin.
Constantin a mai anunțat astăzi că Guvernul a aprobat, joi, hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.
„A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”, a precizat Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.
El a menţionat că, potrivit actului normativ aprobat, aceste raportări în Registrul Naţional de Cancer sunt obligatorii pentru întreg sistemul medical din România, fie public sau privat.
Organizarea efectivă, cât şi standardele de comunicare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii în următoarele 30 de zile, a indicat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, actul normativ adoptat joi privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer face parte din „ecosistemul medical” prezentat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.