Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: România va primi prima plată aferentă cererii numărul 2 din PNRR în prima jumătate a lunii septembrie

Prima plată aferentă cererii numărul 2 din PNRR va veni în România în prima jumătate a lunii septembrie şi se ridică la aproximativ 2,7 miliarde de euro, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 03 aug. 2023, 16:55
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: România va primi prima plată aferentă cererii numărul 2 din PNRR în prima jumătate a lunii septembrie

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, când ar urma să intre în ţară primele sume aferente cererii de plată numărul 2 din PNRR.

„Am vorbit chiar astăzi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Adrian Câciu, şi prima plată din a doua tranşă PNRR va veni în prima jumătate a lunii septembrie şi se ridică la aproximativ 2,7 miliarde de euro. E ceea ce ştiu în clipa asta”, a afirmat Constantin.

 

Peste 150 de milioane de euro pentru programul UE de alimentație sănătoasă în școli

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, prin hotărâre, programul pentru şcoli al Uniunii Europene de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor, fiind alocate pentru anul şcolar 2023 – 2024 peste 150.000.000 de euro, fonduri europene şi guvernamentale.

„Guvernul a aprobat astăzi hotărârea prin care este asigurată implementarea programului pentru şcoli al Uniunii Europene, program de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor. În cifre, acest program înseamnă peste 150.000.000 euro de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat numai pentru anul şcolar următor, 2023 – 2024, iar beneficiarii acestui program sunt cei peste 1,8 milioane de elevi şi de preşcolari din România, care vor primi fructe, legume, lapte şi lactate şi produse de panificaţie”, a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a menţionat că, pe parcursul unei săptămâni, în anul şcolar viitor, fiecare preşcolar şi elev va primi gratuit trei porţii de lapte şi două porţii de produse lactate. În anii şcolari anteriori se distribuiau două porţii de lapte şi o singură porţie de produs lactat, a amintit purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Copiii cu intoleranţă la gluten sau lactoză sau la orice alt ingredient sau compus din produsele distribuite vor putea beneficia de produse adecvate, a subliniat Mihai Constantin.

 

Guvernul a aprobat înființarea Registrului Naţional de Cancer

Constantin a mai anunțat astăzi că Guvernul a aprobat, joi, hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.

„A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”, a precizat Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.

El a menţionat că, potrivit actului normativ aprobat, aceste raportări în Registrul Naţional de Cancer sunt obligatorii pentru întreg sistemul medical din România, fie public sau privat.

Organizarea efectivă, cât şi standardele de comunicare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii în următoarele 30 de zile, a indicat Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, actul normativ adoptat joi privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer face parte din „ecosistemul medical” prezentat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.

 

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...