Puşkov: Moscova este gata să primească o delegaţie de parlamentari europeni pentru a discuta anularea sancţiunilor
Anterior, mass-media au anunţat că membri ai Parlamentului European din partea ‘Alianţei progresiste a socialiştilor şi democraţilor’ au îndemnat Rusia şi UE să restabilească dialogul politic şi să-i excludă de pe ‘listele negre’ pe reprezentanţii parlamentelor.
‘Susţinem poziţia eurodeputaţilor din cadrul Alianţei democraţilor şi socialiştilor’, a spus Aleksei Puşkov în faţa jurnaliştilor. Potrivit oficialului rus, ‘a venit vremea pentru o analiză la obiect a acestei probleme, în pofida poziţiei SUA şi ţărilor-membre din UE cu cele mai antiruseşti atitudini’.
‘Principiile parlamentarismului european, care au fost încălcate prin sancţiuni, trebuie să fie restabilite’, a subliniat preşedintele Dumei de Stat. ‘La rândul nostru, suntem gata să primim la Moscova o delegaţie de europarlamentari care doresc să sprijine eforturile practice în vederea anulării sancţiunilor la adresa parlamentarilor’, a confirmat acesta.
Puşkov şi-a exprimat convingerea că vizita unei asemenea delegaţii ‘ar ajuta la restabilirea dialogului aproape total întrerupt’ dintre Rusia şi Parlamentul European şi la ‘slăbirea tendinţelor de război rece, pe care încearcă să i le impună Europei Mari adversarii cooperării paneuropene’.
În 2014, UE a adoptat sancţiuni la adresa Rusiei în legătură cu evenimentele din Ucraina şi alipirea Crimeei la Rusia, extinzându-le şi prelungindu-le de mai multe ori. Printre alte sancţiuni, a fost interzis accesul în ţări ale UE pentru o serie de oficiali din Federaţia Rusă, cărora le-au fost îngheţate activele, şi au fost adoptate măsuri restrictive cu caracter comercial, financiar şi militar. În total, pe listele de sancţiuni au fost incluşi 151 de persoane fizice şi 37 de persoane juridice.
La rândul său, în 30 mai 2015, Moscova a confirmat trimiterea către UE a unei liste cu persoane cărora le-a fost interzisă intrarea în Federaţia Rusă. Pe listă au fost incluse 89 de persoane. Potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, principalul criteriu pentru elaborarea acestei liste a fost ‘sprijinul activ acordat loviturii de stat din Ucraina în februarie 2014’. Această listă a fost adoptată încă în anul trecut, în calitate de măsură simetrică de răspuns la ‘listele negre’ elaborate de UE.