Putin a avertizat Congresul SUA împotriva aprobării unei „agresiuni” în Siria

Economica.net
04 09. 2013
vladimir_putin_during_interview_03992300

În cazul în care Congresul american, care examinează autorizarea unui recurs la forţă împotriva regimului de la Damasc, dă undă verde unor acţiuni militare, Statele Unite „ar autoriza o agresiune, deoarece tot ceea ce se face în afara Consiliului de Securitate al ONU este o agresiune, cu excepţia autoapărării”, le-a spus Putin unor membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, potrivit agenţiilor ruse.

„Dar Siria, aşa cum ştim, nu atacă Statele Unite, deci, nu poate fi vorba despre (auto)apărare”, a adăugat Putin.

„Iată, acum, Congresul şi Senatul americane sunt ocupate să legitimeze o agresiune, iar noi stăm cu toţii lipiţi de ecranele televizoarelor să vedem dacă aceasta este autorizată sau nu”, a mai spus Putin, subliniind că o aprobare a unor acţiuni militare în Siria ar fi „inadmisibilă”.

Ministerul rus de Externe a avertizat miercuri seara împotriva unor eventuale consecinţe „catastrofale” privind securitatea nucleară.

„Escaladarea în jurul situaţiei din Siria provoacă o îngrijorare deosebită, în măsura în care o acţiune împotriva acestei ţări ar putea să atingă obiective sensibile din punctul de vedere al securităţii nucleare”, a declarat, citat într-un comunicat, Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al ministerului.

„Căderea unui proiectil militar asupra minireactorului de la periferia Damascului ar putea să aibă consecinţe catastrofale, şi anume o posibilă contaminare a teritoriilor din jur cu uraniu puternic îmbogăţit şi alte produse radioactive”, a adăugat el, subliniind „imposibilitatea garantării controlului materiilor nucleare”.

Secretarul de Stat John Kerry şi şeful Pentagonului Chuck Hagel au apărat marţi, în Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului, decizia de principiu anunţată sâmbătă de către preşedintele Barack Obama de a efectua atacuri „limitate”, punitive, asupra Siriei, dar nu înainte să obţină undă verde din partea Congresului.

După doi ani şi jumătate de la începutul conflictului din Siria, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi potrivit unui ONG, Statele Unite şi Franţa caută să creeze o coaliţie care să efectueze atacuri împotriva regimului al-Assad, ca represalii faţă de o presupusă ofensivă cu arma chimică.

Principalul susţinător al regimului de la Damasc, căruia îi furnizează armament, Rusia reclamă „probe convingătoare” privind o folosirea a armelor chimice de către regimul lui Bashar al-Assad.

Moscova s-a opus până acum tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU condamnând regimul sirian.