De când Putin a trimis trupe în Ucraina, cea mai mare companie de gaze naturale din lume s-a confruntat cu scăderea vânzărilor de gaze naturale în Europa, în timp ce Occidentul încearcă să reducă dependenţa de energia rusă şi veniturile bugetului rus.
Gazprom, care deţine aproximativ 15% din rezervele globale de gaze şi are aproximativ 490.000 de angajaţi, este una dintre cele mai puternice companii din Rusia.
Putin a spus că întreaga Rusie este mândră de Gazprom, care a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni în urmă cu 30 de ani, din activele ministerului sovietic al gazelor, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, precizează Reuters, citată de News.ro.
”În ciuda concurenţei neloiale, ca să spunem pe șleau, a încercărilor directe din exterior de a-i împiedica şi restrânge dezvoltarea, Gazprom merge mai departe, lansând noi proiecte”, i-a spus Putin șefului Gazprom Alexei Miller, într-o conferință video.
”În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, potrivit estimărilor experţilor, acesta va adăuga cel puţin încă 20 de procente, şi poate mai mult”, a mai spus Putin.
Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa, care era principala sa sursă de venituri, au scăzut brusc anul trecut, sub minimele sovietice, pe fondul consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina şi a avarierii marilor conducte Nord Stream de exploziile misterioase.
Putin nu a menţionat Nord Stream sau exporturile europene, spunând că cererea viitoare de gaze va fi determinată de Asia.
”În aşa-numita perioadă de tranziţie, cererea va fi enormă. Mai mult, peste jumătate din această creştere va proveni din ţările din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, desigur, din Republica Populară Chineză, ţinând cont de ratele de creştere ale economiei sale”, a arătat Putin.