Rusia intenţionează să participe cu suma de 18 miliarde de dolari, (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India şi Brazilia, mult sub cele 41 de miliarde de dolari promise de China. Câte 18 miliarde de dolari trebuie să aducă şi Brazilia şi India, iar Africa de Sud urmează să vină cu cu cinci miliarde de dolari.
Fondul urmează să fie finanţat cu 100 de miliarde de dolari şi este văzut de Rusia ca alternativă la Fondul Monetar Internaţional, dominat de influenţa Statelor Unite, potrivit Business Insider.
„Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă de schimb pentru ţările BRICS este ratificat”, a anunţat Kremlinul într-un document citat de agenţia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de către cele cinci ţări la Fortaleza, în Brazilia, în iulie 2014.
Fondul le va permite să evite „presiuni pe termen scurt asupra lichidităţilor” şi „să promoveze o mai mare cooperare” între ele.
Ţările BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi a cincea parte din PIB-ul planetei.
Cele cinci state au şi un acord cu privire la înfiinţarea propriei bănci, menită să contrabalanseze sistemul financiar dominat de Occident, reprezentat de banca Mondială. Noua bancă va avea sediul la Shanghai, va avea un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari şi este dedicată oficial finanţării de mari lucrări de infrastructură.