Primul pas în refacerea URSS: Putin a semnat Tratatul privind Uniunea Eurasiatică

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit joi dimineaţă la Astana (Kazahstan) la sesiunea Consiliului suprem economic eurasiatic - organismul principal al Uniunii vamale şi Spaţiului economic unic între Rusia, Belarus şi Kazahstan - unde urmează să fie semnat Tratatul privind crearea Uniunii Euroasiatice de către cele trei state, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi ITAR-TASS.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 07:37
Primul pas în refacerea URSS: Putin a semnat Tratatul privind Uniunea Eurasiatică

‘Această uniune este economică şi nu afectează suveranitatea statelor participante’, a subliniat preşedintele kazah, după ceremonia semnării tratatului de constituire a Uniunii euarasiatice, căruia Kremlinul îi atribuie o importanţă crucială pentru aprofundarea proceselor integraţioniste în spaţiul postsovietic.

Acest proiect ar trebui să restabilească influenţa Moscovei printre foştii săi aliaţi sovietici, comentează în acest context agenţia de presă France Presse.

Această Uniune, ce va fi lansată la 1 ianuarie 2015, ar trebui să favorizeze integrarea mai strânsă a celor trei ţări deja unite din 2010 în cadrul Uniunii vamale, structură strict vamală între foştii parteneri din URSS.

‘Trei state se angajează să garanteze libera circulaţie a produselor, serviciilor, capitalului şi muncitorilor, aplicând o politică concertată în domeniile-cheie ale economiei: energie, industrie, agricultură, transporturi’, subliniază Kremlinul, într-un comunicat.

Armenia şi Kârgâzstanul, alte două foste republici sovietice, şi-au anunţat intenţia de a adera la această uniune până la sfârşitul anului.

‘Aceasta încheie formarea unei pieţe comune majore în spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente – 170 milioane de persoane), care va deveni un puternic nou centru de dezvoltare economică’, se mai afirmă în text.

Respectivul proiect are o importanţă capitală pentru preşedintele Vladimir Putin, care a calificat în 2005 implozia URSS drept ‘cea mai mare catastrofă geopolitică’ a secolului XX.

Încă de la început, un loc important în cadrul acestui proiect era atribuit de Putin Ucrainei, ţară cu 46 de milioane de locuitori, cu un real potenţial industrial, dar care traversează o criză fără precedent de la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici, destituit ulterior, de a semna Acordul de asociere cu UE.

Noul preşedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko ales în urma scrutinului anticipat de duminică, a anunţat deja că o prioritate a sa va fi un termen de intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, contrar ambiţiilor Moscovei, care a încercat la sfârşitul anului 2013 să ademenească Kievul cu avantaje economice dacă va rămâne pe orbita sa.

Sediul central al Uniunii Eurasiatice se va afla la Moscova, instanţa de judecată – la Minsk (Belarus), iar organismul de reglementare financiară la Alma-Ata (capitala economică a Kazahstanului), relevă RIA Novosti.

În ajunul semnării, preşedintele belarus a declarat că Tratatul privind Uniunea Eurasiatică nu este chiar cel la care a visat Belarusul.’Din păcate, acest acord nu este chiar cel la care a sperat Belarusul şi despre care vorbeau partenerii noştri din Federaţia Rusă’, a spus Lukaşenko, citat de cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ. Cu toate acestea, el a indicat că tratatul este un fel de ‘compromis’ .

Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui rus Vladimir Putin, indicase anterior că au rămas câteva lucruri nerezolvate în privinţa Tratatului de instituire a Uniunii Eurasiatice, dar că acestea pot fi ulterior soluţionate la nivel de vicepremieri din cele trei ţări.

Cu toate că Uniunea Eurasiatică le aminteşte multora de fosta URSS, ce s-a dezintegrat acum 25 de ani, proiectul iniţiat de Rusia nu rezistă la o astfel de comparaţie şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Europa, periculoasă fiind doar ideologia eurasiatică, de la baza sa, consideră redactorul-şef al antenei ruse a Deutsche Welle, Ingo Mannteufel.

Preşedintele rus a trebuit, în cele din urmă, să accepte neparticiparea Ucrainei, o ţară cu 46 de milioane de locuitori şi cu un real potenţial industrial, care traversează o criză fără precedent de la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici, destituit ulterior, de a semna un acord de asociere cu UE.

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a estimat că Ucraina trebuie ‘mai devreme sau târziu’ să adere la Uniunea economică eurasiatică, instituită joi de Belarus, Kazahstan şi Rusia.’Am pierdut participanţi pe drum, mă gândesc la Ucraina’, a spus Lukaşenko într-o alocuţiune susţinută la conferinţa de presă comună, din finalul ceremoniei semnării Tratatului.

‘Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, conducerea ucraineană va înţelege că acesta este destinul său’, a spus el, adăugând că dreptul la aderarea la Uniunea eurasiatică ‘aparţine poporului ucrainean’.

Noul preşedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko ales duminică, a declarat că prioritatea sa este intrarea în timp a Ucrainei în Uniunea Europeană, contrar ambiţiilor Moscovei care a încercat la sfârşitul anului 2013 să ademenească Kievul cu avantaje economice dacă va rămâne pe orbita sa şi va adera la Uniunea vamală.

O uniune monetară pe baza Uniunii Economice Eurasiatice? Poate în viitor
     
Crearea unei uniuni monetare în baza Uniunii Economice Eurasiatice ar putea fi analizată în viitor, a declarat vicepremierul rus Igor Şuvalov, în cadrul conferinţei de presă de după semnarea acordului de înfiinţare al noii uniuni, informează ITAR-TASS.

‘La un moment dat va trebui să analizăm la modul serios problema unei uniuni financiare sau, posibil, chiar monetare, însă în viitor’, a spus Şuvalov. ‘Deocamdată, această problemă nu figurează pe ordinea de zi’, a adăugat vicepremierul rus.

Un acord privind crearea Uniunii Economice Eurasiatice a fost semnat joi de către preşedinţii Rusiei, Republicii Belarus şi Kazahstanului.

Proiectul acordului privind crearea Uniunii Economice Eurasiatice nu prevede trecerea la o monedă unică, însă îşi declară drept obiectiv creşterea procentului de plăţi reciproce în tenge (moneda kazahă), precum şi în ruble ruseşti şi belaruse.

La finalul lui 2013, cota parte a rublei în contractele dintre ţările Uniunii Economice Eurasiatice s-a ridicat la 55%, iar a celorlalte valute naţionale – la mai puţin de 2%. Dolarul înregistrează o cotă de 35% în comerţul dintre Rusia, Kazahstan şi Belarus, iar euro – de 8%.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând semnificativ lista oficialilor UE şi ai statelor membre care au......
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul de Externe italian şi alte obiective din Italia, printre care două aeroporturi din Milano, au fost sâmbătă ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie ...