Soarta acestei turbine Siemens, prezentată de Moscova ca esenţială bunei funcţionări a Nord Stream 1 – un gazoduct care alimentează Germania şi Europa cu gaze ruseşti – a generat incertitudine asupra viitorului livrărilor de gaze de către Rusia.
Canada, unde turbina fusese trimisă pentru a fi reparată într-o uzină a grupului german, a restituit-o Germaniei, după ce ezitase din cauza sancţiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina. Dar data la care ar putea ajunge în Rusia este incertă.
„Un dispozitiv trebuia să fie reparat. El nu a fost reţinut de Canada din cauza sancţiunilor sale împotriva Gazprom, chiar atunci când (reparaţiile au fost făcute) într-o uzină Siemens”, a declarat Putin, citat de agenţia rusă TASS.
„Vă voi spune pentru ce Canada a făcut asta. Este pentru că ea însăşi produce petrol şi gaz şi intenţionează să intre pe piaţa europeană”, a adăugat el.
Funcţionarea gazoductului Nord Stream este în prezent oprită pentru lucrări de întreţinere de zece zile, care ar trebui să se încheie joi. Ţările europene se tem totuşi ca Moscova să nu folosească drept pretext un motiv tehnic pentru a nu-şi relua livrările şi a face astfel presiuni asupra lor în contextul războiului din Ucraina, notează AFP.
Înainte de oprirea Nord Stream 1, Rusia îşi redusese deja considerabil livrările în ultimele săptămâni, justificându-şi gestul prin lipsa turbinei Siemens.
Germania a calificat miercuri acest argument drept ‘pretext’, iar Uniunea Europeană a acuzat Moscova că utilizează livrarea gazelor ‘ca armă’.
Aceste dificultăţi în jurul livrărilor prin Nord Stream 1 intervin într-un moment în care ţările europene se străduiesc să-şi completeze rezervele de gaze pentru iarnă.
În acest context, ţările europene depun eforturi să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze, apelând la SUA, Qatar, Azerbaidjan şi alte state.