”Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi de Externe (…) să analizeze nivelul ameninţării create la adresa ţării noastre de actele Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive în vederea pregătirii unui răspuns simetric”, a declarat Vladimir Putin într-o reuniune a Consiliului de Securitate, scrie News.ro.
Acest test american, efectuat duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei (vest), potrivit Pentagonului, a consfinţit moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care abolea – doar în cazul Rusiei şi Statelor Unite – rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Acest tratat a fost suspendat, în urmă cu mai puţin de o lună, de ambale puteri rivale, care se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.
Rusia şi China au condamnat imediat acest test, denunţând riscul unei ”escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare.
”Este evident că (testul american de rachetă) nu este rezultatul unei improvizări, ci o za într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp”, a apreciat Putin vineri.
”Asta nu face decât să confirme fundamentul îngrijorărilor noastre exprimate anterior”, a adăugat el.
Vladimir Putin a dat asigurări totodată că Rusia ”rămâne întotdeauna deschisă dialogului contstructiv de la egal la egal cu Statele Unite, în vederea restabilirii încrederii şi consolidării securităţii internaţionale”.
După sfârşitul Tratatului INF, se mai află în vigoare un singur acord nuclear bilateral între Moscova şi Washington, Tratatul START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece. Acest tratat expiră în 2021.