Putin a optat pentru continuitate prin menţinerea aliatului său Igor Şuvalov ca prim adjunct al primului ministru, însărcinat cu politica economică, în timp ce Igor Secin va deţine un post cheie în domeniul energiei, dar în afara guvernului.
Preşedintele şi-a consolidat controlul asupra ministerelor cheie, prin numirea şefului poliţiei din Moscova, Vladimir Kolokolţev, ca ministru de Interne, ca semn de încredere în cel care nu a ezitat să folosească forţa împotriva manifestanţilor anti-Putin.
Liderul de la Kremlin a optat pentru continuitate în domeniul politicii externe şi apărare, prin menţirea ministrului de Externe Serghei Lavrov şi a ministrului Apărării, Anatoli Serdiukov.
„Munca va fi dificilă, având în vedere situaţia concretă din economia mondială”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri la Kremlin, cu Medvedev în dreapta sa.
Un test important pentru guvern va fi rapiditatea cu care va aplica programul de privatizări şi strategia de reducere a dependenţei economiei de exporturile de petrol şi gaze.
Medvedev, numit premier după ce Putin a revenit la Kremlin pe 7 mai, a declarat că va promova politici pro-creştere şi programul de privatizări.
Cei doi lideri au anunţat încă din septembrie că vor face schimb de posturi, dar procesul lung şi secretos de formare a guvernului a provocat îngrijorare privind existenţa unor diviziuni.
Noul guvern include câţiva membri din echipa de tineri de orientare liberală care au făcut parte din staff-ul lui Medvedev în timpul mandatului său de patru ani la preşedinţie, timp în care a promis reforme ample, puţine din ele concretizate.
Unul dintre aceştia, Arkadi Dvorkovici, va fi unul dintre cei şase vicepremieri şi va răspunde de strategie în energie şi industrie.
Postul de ministru al Energiei i-a revenit lui Alexandr Novak, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ceea ce sugerează că Secin va păstra controlul asupra sectorului strategic al petrolului şi gazelor, chiar dacă nu mai face parte din guvern.
Putin şi-a mărit influenţa în politica economică, rezervată în mod tradiţional premierului, prin numirea unor persoane fidele la portofoliile economiei şi finanţelor.
Analiştii consideră cu guvernul nu va fi independent şi analizează echipa formată de Putin la Kremlin pentru indicii referitoare la direcţia strategică a mandatului de şase ani al preşedintelui.
„Acest cabinet nu va fi complet independent de Kremlin. Piaţa de capital ar putea fi uşor dezamăgită că guvernul nu include mai mulţi pro-liberali”, a declarat Tom Mundy, analist şef la firma de brokeraj Otkritie din Moscova.
Economia Rusiei a înregistrat în primul trimestru o crşetere eocnomică de 4,9%, dar a fost susţinută de cheltuielile pre-electorale şi preţul mare al petrolului.
„Preţul petrolului ne va afecta în cele din urmă. Guvernul nu are altă soluţie decât să creeze un climat favorabil pentru investiţii şi creştere”, a arătat German Gref, directorul Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.
Sberbank este în fruntea listei activelor de stat care urmează să fie privatizate, dar vânzarea unei participaţii de 7,6%, planificată iniţial pentru septembrie 2011, a fost amânată în mai multe rânduri.