„Dacă cineva, insist, va încerca să intervină în evenimentele în curs de desfăşurare şi va crea ameninţări strategice inadmisibile la adresa Rusiei, trebuie să ştie că atacurile noastre de răspuns vor fi fulgeratoare, rapide”, a avertizat Putin în timpul unei intervenţii în faţa Consiliului deputaţilor din Sankt Petersburg.
„Atacul va fi fulgerător şi rapid. Avem toate instrumentele pentru aceasta”, a asigurat Putin, referindu-se la armele hipersonice.
Armament, „cu care nimeni nu se poate lăuda astăzi. Iar noi nu ne vom lăuda. Noi îl vom folosi dacă va fi necesar. Şi vreau să ştie asta toată lumea”, a declarat preşedintele rus.
„Toate deciziile în această privinţă au fost deja luate”, a adăugat el.
Liderul rus a acuzat totodată Occidentul că transformă Ucraina într-o „anti-Rusie” şi că împinge Kievul la confruntare cu Rusia.
Ucraina a fost împinsă într-o confruntare directa cu Rusia, susţine Putin. „Asemenea planuri, inclusiv un atac militar asupra Crimeii şi Donbasului, au fost stabilite în documente doctrinare ucrainene din zilele noastre”, a declarat preşedintele rus, citat de Interfax.
În opinia sa, „întregul curs al ultimelor evenimente, inclusiv ambiţiile regimului de la Kiev de a deţine arme nucleare, desfăşurarea unei reţele de laboratoare biologice occidentale pe teritoriul ucrainean, furnizarea neîntreruptă a celor mai moderne arme către Ucraina confirmă că reacţia noastră la aceste planuri cinice a fost corectă şi oportună”.
Putin a asigurat că vor fi îndeplinite toate obiectivele stabilite în actuala campanie militară, inclusiv securitatea ruşilor şi a locuitorilor „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova cu trei zile înaintea declanşării invaziei în Ucraina.
Soldaţii ruşi „au prevenit pericolul real care deja plana asupra patriei noastre (…), evitând un conflict de amploare care s-ar fi declanşat pe teritoriul nostru, dar deja conform unui scenariu străin”, a explicat el, justificând declanşarea „operaţiunii speciale” în Ucraina.
Săptămâna aceasta, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că pericolul unui război nuclear „este grav, este real şi nu trebuie subestimat”.
Recent, Rusia a efectuat un test cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale Sarmat care, potrivit lui Putin, „este capabilă să depăşească toate sistemele moderne de apărare antirachetă” şi „nu are analogie în lume”.