Putin cere modernizarea industriei militare ruse, dar neagă angajarea într-o nouă cursă a înarmării
‘Trebuie să calculăm precis ameninţările potenţiale la adresa securităţii Rusiei, iar pentru fiecare dintre acestea este nevoie de un răspuns satisfăcător şi adecvat’, a punctat liderul de la Kremlin, care a anunţat totodată că a preluat direct conducerea comisiei ce monitorizează industria de apărare.
În primul rând, ‘trebuie întocmită o listă raţională a mijloacelor de atac care să garanteze descurajarea nucleară, reînarmarea aviaţiei strategice şi dezvoltarea apărării aerospaţiale’, a indicat Putin.
El a subliniat necesitatea unor noi progrese tehnologice în realizarea tuturor componentelor pentru armele de înaltă precizie şi a insistat că industria rusă trebuie să fie capabilă să producă singură toate echipamentele esenţiale. ‘Nu avem intenţia de a renunţa la colaborarea cu partenerii străini, dar este necesar să luăm în considerare riscurile existente’, a explicat Putin făcând aluzie la sancţiunile occidentale, în urma cărora industria militară rusă nu mai are acces la unele tehnologii şi echipamente.
În consecinţă, liderul rus a cerut să se elaboreze până la sfârşitul lunii octombrie propuneri ‘echilibrate şi realiste’ pentru un nou program de înzestrare cu armament în perioada 2016-2025, iar în luna decembrie să fie prezentată noua doctrină militară a Rusiei.
El a dezaprobat însă ideea că Rusia s-ar putea vedea atrasă într-o nouă cursă a înarmării. ‘Uneori avem impresia că cineva doreşte să pornească o nouă cursă a înarmării. Cu siguranţă noi nu ne vom angaja într-o astfel de cursă. Este total exclus’, a insistat el.
În ce priveşte revizuirea doctrinei militare, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a declarat săptămâna trecută că ea se impune ca urmare a apariţiei unor ‘noi ameninţări militare’, dând exemplul crizei din Ucraina. Oficialul rus s-a mai referit în acelaşi context la scutul antirachetă al NATO şi la noile tipuri de arme, cum sunt cele hipersonice.