Rubla rusească s-a depreciat cu aproape 30% în raport cu dolarul în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza crizei din Ucraina, scrie Agerpres.
‘Autorităţile noastre financiare iau măsurile necesare pentru a stabiliza cursul de schimb al rublei’, a declarat Vladimir Putin cu ocazia summitului anual al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific. ‘Am asistat la atacuri speculative asupra cursului de schimb al rublei însă cred că acestea vor înceta în curând, date fiind acţiunile întreprinse de Banca centrală ca răspuns la atacurile speculatorilor’, a mai spus Putin.
Banca centrală a Rusiei a cheltuit 30 de miliarde de dolari pe lună pentru a cumpăra ruble de pe piaţă în încercarea de a susţine cursul de schimb.
‘Fundamentele noastre în termeni de rezerve valutare şi balanţă de plăţi rămân la un nivel bun. Acest lucru ne permite să controlăm situaţia fără a lua măsuri extraordinare. Nu avem de gând să introducem restricţii asupra fluxurilor de capital’ a precizat Putin.
Deprecierea monedei ‘umflă’ veniturile la buget, care în cazul Rusiei se compun în mare parte din exporturile de hidrocarburi vândute în valută. Însă deprecierea monedei stimulează şi inflaţia, care a depăşit 8%, afectând consumul într-un moment în care economia Rusiei este în pragul recesiunii.