Putin: Europa nu poate refuza gazul rusesc fără a-şi prejudicia propriile interese

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că este imposibil pentru Europa să înceteze complet să mai cumpere gaze naturale ruseşti fără a-şi prejudicia propriile interese economice, adăugând că Ucraina are timp o lună să-şi plătească datoriile către Gazprom, în caz contrar urmând să se treacă la un sistem de plată în avans, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 11:49
Putin: Europa nu poate refuza gazul rusesc fără a-şi prejudicia propriile interese

‘Ţările europene îşi asigură din Rusia aproximativ 30-35% din necesarul de gaze naturale. Pot ţările europene să înceteze să mai cumpere gaze ruseşti? După părerea mea este imposibil’, a spus Putin într-o sesiune televizată de întrebări şi răspunsuri.

Preşedintele rus a dat exemplul Finlandei, care cumpără 90% din gazele naturale consumate din Rusia, şi unele state din Europa de Est care cumpără din Rusia între 60 şi 70% din gazele naturale consumate.

De asemenea, Vladimir Putin a spus că în decurs de o lună Gazprom va trece la un sistem de plată în avans dacă Ucraina nu îşi va achita datoriile pentru importurile de gaze naturale din Rusia.

‘Am putea să o facem şi astăzi, dar vom mai aştepta încă o lună’, a declarat Putin.

Compania ucraineană Naftogaz datorează Gazprom suma de 2,2 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate până acum.

‘Dacă în decurs de o lună nu va fi efectuată nicio plată, atunci, în conformitate cu prevederile contractelor, vom trece la un sistem de pre-plată. Ei vor plăti în avans şi le vom livra cantitatea de gaze pe care au plătit-o’, a subliniat Vladimir Putin.

Recent, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În reacţie, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat că Kievul nu îşi va plăti datoriile către Gazprom atât timp cât Moscova nu va reveni asupra deciziei de a anula reducerile de preţ în vigoare până la data de 1 aprilie.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...