‘Ţările europene îşi asigură din Rusia aproximativ 30-35% din necesarul de gaze naturale. Pot ţările europene să înceteze să mai cumpere gaze ruseşti? După părerea mea este imposibil’, a spus Putin într-o sesiune televizată de întrebări şi răspunsuri.
Preşedintele rus a dat exemplul Finlandei, care cumpără 90% din gazele naturale consumate din Rusia, şi unele state din Europa de Est care cumpără din Rusia între 60 şi 70% din gazele naturale consumate.
De asemenea, Vladimir Putin a spus că în decurs de o lună Gazprom va trece la un sistem de plată în avans dacă Ucraina nu îşi va achita datoriile pentru importurile de gaze naturale din Rusia.
‘Am putea să o facem şi astăzi, dar vom mai aştepta încă o lună’, a declarat Putin.
Compania ucraineană Naftogaz datorează Gazprom suma de 2,2 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate până acum.
‘Dacă în decurs de o lună nu va fi efectuată nicio plată, atunci, în conformitate cu prevederile contractelor, vom trece la un sistem de pre-plată. Ei vor plăti în avans şi le vom livra cantitatea de gaze pe care au plătit-o’, a subliniat Vladimir Putin.
Recent, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În reacţie, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat că Kievul nu îşi va plăti datoriile către Gazprom atât timp cât Moscova nu va reveni asupra deciziei de a anula reducerile de preţ în vigoare până la data de 1 aprilie.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.