Putin îi spune lui Xi că vrea să întărească cooperarea militară ruso-chineză
„În contextul presiunii şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm poziţiile de principiu”, a spus Putin.
Potrivit acestuia, „coordonarea dintre Moscova şi Beijing pe scena internaţională (…) serveşte la crearea unei ordini mondiale juste bazate pe dreptul internaţional”.
„Cooperarea militară şi tehnică (ruso-chineză) ce contribuie la securitatea ţărilor noastre şi la menţinerea stabilităţii în regiuni cheie ocupă un loc special”, a subliniat el.
Preşedintele rus a subliniat de asemenea că cele două puteri „intenţionează să consolideze cooperarea dintre forţele armate ale Rusiei şi ale Chinei”.
Confruntată cu sancţiuni occidentale grele din cauza ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia a căutat în ultimele luni să-şi consolideze legăturile cu Asia, în special cu China, care s-a abţinut totuşi să susţină atacul Rusiei împotriva vecinului său, notează AFP.
Printre altele, Putin a anunţat vineri că îl aşteaptă pe omologul său chinez să vină „în primăvara” anului 2023 în Rusia pentru „o vizită de stat”, care va fi o premieră de la începutul pandemiei de COVID-19 şi o demonstraţie publică de solidaritate din partea Beijingului pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, notează Reuters.
În remarci introductive la conferinţa video între cei doi lideri transmisă la televiziunea de stat, Putin a spus: „Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara viitoare într-o vizită de stat la Moscova”.
Vorbind timp de aproximativ opt minute, Putin a declarat că relaţiile Rusia-China cresc în importanţă ca factor stabilizator şi că el urmăreşte să aprofundeze cooperarea militară dintre cele două ţări.
În răspunsul său, Xi a declarat că China este gata să amplifice cooperarea strategică cu Rusia pe fondul a ceea ce el a numit o situaţie „dificilă” în lume în general.
Moscova şi Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică faţă de Statele Unite şi aliaţii lor. Ele au efectuat mai multe exerciţii militare comune în ultimele luni, inclusiv manevre navale în această săptămână în Marea Chinei de Est.
Rusia încearcă de asemenea să-şi sporească livrările de gaze către economia chineză, care este un mare consumator de hidrocarburi, în timp ce europenii sunt hotărâţi să scape de dependenţa de energie rusă.