Putin îl provoacă pe Obama să arate ‘dovezile’ ingerinţei ruse în Ucraina
Într-un interviu acordat posturilor franceze de radio, Europe 1, şi de televiziune, TF1, a căror transcriere a fost publicată de Kremlin, liderul rus a dezminţit că încearcă ‘să impună un naţionalism rus sau să facă să renască Imperiul’ rus.
Acuzat recent de Washington că permite trecerea combatanţilor şi a armelor în estul Ucrainei, Vladimir Putin a spus: ‘Dovezi? Să le arate!’
‘Noi am văzut, toată lumea a văzut, cum secretarul de stat american /Colin Powell – n.r./ a arătat dovezi ale prezenţei armelor de distrugere în masă în Irak’, a afirmat ironic şeful statului rus făcând aluzie la acuzaţiile nefondate lansate în 2003 de SUA pentru a justifica intervenţia militară împotriva lui Saddam Hussein.
‘Să afirmi, este una. Să ai dovezi, este altceva. Vă repet: nu există nicio forţă rusă, niciun instructor rus în sud-estul Ucrainei. Nu a existat şi nu există’, a mai spus Putin, în contextul în care grănicerii ucraineni afirmă frecvent că au loc incursiuni ale unor autovehicule care transportă arme şi care provin din Rusia.
Sâmbătă, preşedintele republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a recunoscut că există combatanţi ceceni care se află alături de insurgenţii proruşi în estul Ucrainei.
Întrebat despre relaţiile sale cu Barack Obama, cu care are cea mai importantă încleştare între americani şi ruşi de la destrămarea URSS, Putin s-a dorit a fi conciliant cu doar două zile înainte de ceremoniile dedicate celei de a 70-a aniversări a Debarcării aliate din Normandia.
‘Sper că nu vom intra într-o nouă fază a Războiului Rece’, a declarat Putin, adăugând că nu are ‘motiv să creadă că preşedintele Obama nu vrea să vorbească cu preşedintele rus’.
‘Este alegerea lui, sunt gata să dialoghez’, a adăugat el, însă a criticat din nou politica externă americană. ‘Nu este un secret că politica cea mai agresivă, cea mai fermă, este politica americană. Noi aproape că nu avem forţe militare în străinătate şi priviţi: peste tot în lume, există baze militare americane, trupe americane la mii de kilometri de frontierele lor. Ei se implică în afacerile interne a unei ţări sau a alteia. Deci este dificil să ne acuze pe noi de încălcări’, a spus liderul de la Kremlin.
Întrebat dacă va da mâna cu noul preşedinte ucrainean Petro Porochenko, invitat şi el în Normandia, Putin a răspuns că nu intenţionează să evite pe nimeni.
‘Nu intenţionez să evit pe nimeni şi voi vorbi, în mod evident, cu toată lumea’, a spus preşedintele rus, care totuşi nu l-a recunoscut oficial pe preşedintele ucrainean ales la 25 mai şi care va fi învestit sâmbătă la Kiev.
‘Puterea ucraineană trebuie să înceapă un dialog cu populaţia sa: asta nu trebuie să se facă cu tancuri şi avioane, ci prin negociere’, a mai spus Putin, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară de la 13 aprilie o operaţiune militară prin care încearcă să reia controlul asupra regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, frontaliere cu Rusia.
‘Cred că dl Poroşenko are o şansă unică: nu are încă sânge pe mâini şi poate suspenda această operaţiune punitivă şi începe un dialog direct cu cetăţenii din estul şi din sudul ţării’, a declarat preşedintele rus