Putin merge la Beijing. Întâlnirea cu Xi Jinping vrea să demonstreze parteneriatul „fără limite” dintre Rusia şi China
În doar a doua sa călătorie cunoscută în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său în martie, Putin şi anturajul său au aterizat marţi dimineaţă pe Aeroportul Internaţional din Beijing, potrivit unor înregistrări video realizate de Reuters, scrie Agerpres.
El a fost întâmpinat de ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao.
Este, de asemenea, prima vizită oficială a şefului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice în acest an, după ce a vizitat Kârgâzstanul, o fostă republică sovietică, la începutul acestei luni.
CPI, care l-a acuzat pe Putin de deportarea ilegală de copii din Ucraina, obligă cele 123 de state membre ale Curţii să-l aresteze pe Putin şi să-l transfere la Haga pentru a fi judecat dacă pune piciorul pe teritoriul lor. Kârgâzstanul şi China nu sunt membre ale CPI, înfiinţată pentru a judeca crimele de război.
Xi şi-a văzut ultima dată „prietenul drag” la Moscova la doar câteva zile după emiterea mandatului. La acea vreme, Xi l-a invitat pe Putin să participe la cel de-al treilea forum Belt and Road de la Beijing, un forum internaţional de cooperare susţinut de liderul chinez.
Putin va participa marţi la recepţia oficială de deschidere a forumului, găzduită de Xi Jinping, şi va discuta cu liderii Vietnamului, Thailandei, Mongoliei şi Laosului, a informat presa rusă.
În calitate de invitat principal al forumului, Putin va vorbi după Xi miercuri şi se va întâlni cu preşedintele chinez pentru discuţii bilaterale mai târziu în aceeaşi zi.
Beijingul a respins criticile occidentale la adresa parteneriatului său cu Moscova, chiar dacă războiul din Ucraina nu dă semne de încetare, insistând că legăturile lor nu încalcă normele internaţionale, iar China are dreptul de a colabora cu orice ţară alege.
Putin a vizitat ultima dată China pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie 2022, când Rusia şi China au declarat un parteneriat „fără limite” cu câteva zile înainte ca preşedintele rus să trimită zeci de mii de soldaţi în Ucraina.
Aceasta ar fi a treia participare a lui Putin la Forumul Belt and Road, care se desfăşoară până miercuri. El a participat la cele două forumuri anterioare din 2017 şi 2019.
Forumul se concentrează pe Iniţiativa Belt and Road, un plan măreţ lansat de Xi în urmă cu un deceniu, despre care speră că va permite construirea de infrastructură globală şi reţele energetice care să conecteze Asia cu Africa şi Europa prin rute terestre şi maritime.
Putin a lăudat iniţiativa, spunând că este o platformă de cooperare internaţională, unde „nimeni nu impune nimic altora”.
De la începutul conflictului ucrainean, Rusia şi-a consolidat legăturile energetice cu China, ca semn al cooperării lor economice.
Rusia exportă aproximativ două milioane de barili de petrol pe zi în China, mai mult de o treime din totalul exporturilor sale de ţiţei. Moscova intenţionează, de asemenea, să construiască o a doua conductă de gaze naturale către China.
Deşi şefii giganţilor de petrol şi gaze din Rusia, Rosneft şi Gazprom, fac parte din delegaţia lui Putin, nu sunt aşteptate noi acorduri în domeniul energiei.
Deplasarea nu este o vizită „bilaterală deplină”, ci una făcută în marja unei conferinţe internaţionale, potrivit Kremlinului.