Putin ordonă interzicerea importurilor de produse agroalimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce interzice sau limitează importurile de produse agroalimentare din ţările care au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei, a anunţat miercuri serviciul de presă al Kremlinului, transmit Reuters şi AFP.
Şeful statului a cerut guvernului să elaboreze o listă cu bunurile al căror import urmează să fie interzis timp de un an în Rusia, a precizat Kremlinul.
‘Pentru a proteja interesele naţionale ale Federaţiei Ruse, ordon interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor pe teritoriul rus al anumitor categorii de produse agricole, materii prime şi produse alimentare’ provenite din ţările care au ‘decis să impună sancţiuni economice’ împotriva Rusiei, a afirmat Putin, citat în comunicatul preşedinţiei.
Ministrul adjunct al dezvoltării economice, Aleksei Lihacev, a declarat pentru Interfax că lista importurilor interzise este gata şi urmează acum să fie aprobată de guvern, a relatat Xinhua.
Preşedintele rus menţionează în decretul său privind ‘măsuri economice specifice vizând asigurarea securităţii Rusiei’ că durata interdicţiilor cu privire la importuri ar putea fi modificată ‘dacă va fi necesar’, dând de înţeles că Moscova ar putea reveni asupra deciziei sale în cazul în care Occidentul şi-ar revizui poziţia.
Uniunea Europeană şi Rusia, dar şi alte ţări au decis recent o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei fără precedent de la Războiul Rece încoace, pe fondul acuzaţiilor că Moscova îi susţine militar pe rebelii separatişti proruşi din estul Ucrainei, ceea ce autorităţile ruse dezmint.
Vladimir Putin cere de asemenea guvernului în decretul său de miercuri să ‘ia măsuri pentru a asigura echilibrul pe pieţe şi pentru a împiedica creşterea produselor agroalimentare’ în Rusia, importator net de astfel de produse. Potrivit statisticilor oficiale, valoarea importurilor ruse în acest domeniu a fost de 16,9 miliarde de dolari în perioada ianuarie-mai 2014, iar cea a exporturilor – de 7,1 miliarde. Rusia importă din această categorie mai ales mere, banane, roşii, cartofi, carne şi peşte.
Mai devreme miercuri, Rusia a anunţat că a decis limitarea importurilor de vită din România şi de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia, din cauza depistării unor boli, în cel mai recent episod al ‘războiului comercial’ relansat de Moscova după impunerea sancţiunilor occidentale, notează AFP. ‘Din cauza declanşării unei epidemii de encefalopatie spongiformă bovină la bovinele din regiunea Clujului, sunt impuse începând din 6 august a.c. restricţii temporare asupra exporturilor către Rusia’ de bovine vii, carne de vită şi alte produse rezultate din aceasta, a indicat într-un comunicat agenţia sanitară rusă Rosselhoznadzor.
Agenţia a decis de asemenea limitarea importurilor de animale vii din mai multe regiuni din Italia, Bulgaria şi Grecia, din cauza descoperirii unor cazuri de febră catarală, care afectează mai ales ovinele şi bovinele.
Agenţia sanitar-veterinară din România ANSVSA a reacţionat imediat afirmând că Rusia nu poate ‘interzice ce nu există, având în vedere că România nu exportă carne de vită sau bovine’ către această ţară, aminteşte AFP. ANSVSA a subliniat totodată că România ‘nu se confruntă cu o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină, ci cu un caz izolat, primul de acest fel din 1995’.
Rusia suspendă, începând de miercuri, importurile de carne de vită din România
Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a suspendat, începând de miercuri, importurile de carne de vacă şi bovine din România, transmite Reuters.
Rosselhoznadzor a anunţat că decizia este temporară şi a fost cauzată de o epidemie de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.
Rusia a limitat importurile de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia
Rusia a decis miercuri să limiteze importurile de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia, invocând existenţa unor boli, informează AFP, vorbind despre un „război comercial” între Moscova şi Occident.