Putin poate fi la fel de rău ca Stalin şi Rusia mai periculoasă ca jihadiştii – fost ministru britanic

Preşedintele rus Vladimir Putin are potenţialul de a fi la fel de rău cum a fost Stalin, iar Rusia reprezintă o ameninţare mai mare la adresa păcii decât gruparea jihadistă Statul Islamic, a avertizat Bob Ainsworth, fost ministru britanic al apărării, într-un articol publicat pe blogul politic Chamberlain Files şi preluat marţi de publicaţia The Guardian.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 13:37
Putin poate fi la fel de rău ca Stalin şi Rusia mai periculoasă ca jihadiştii - fost ministru britanic

‘În perioada postbelică, după Stalin niciun alt lider al unei mai puteri nu a avut un comportament agresiv atât de făţis şi, din nefericire, Putin ar fi foarte bucuros de comparaţie’, argumentează Bob Ainsworth, care a mai fost şi parlamentar laburist.

Putin ‘a afirmat că destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea şi îşi arogă dreptul de a acţiona în numele minorităţilor ruse din alte ţări’, iar cum în toate statele desprinse din URSS există minorităţi ruse, liderul de la Kremlin se consideră îndreptăţit să se amestece în afacerile interne ale tuturor statelor suverane din estul Europei, spune Ainsworth. ‘Politicile lui Stalin au împins lumea într-un război rece. Putin poate fi la fel de periculos’, insistă el.

În acest context, fostul titular al portofoliului apărării atrage totodată atenţia guvernului de la Londra să se gândească serios la riscul unui nou război rece, astfel încât să ia deciziile potrivite pentru a-l evita.

De asemenea, el cere să se reevalueze capacitatea defensivă a armatei britanice, întrucât, în opinia sa, Rusia reprezintă un pericol mai mare pentru pace decât gruparea islamistă radicală Statul Islamic (SI) activă în Irak şi Siria. Bob Ainsworth îşi sprijină această afirmaţie pe argumentul că deşi gruparea menţionată este o sfidare la adresa umanităţii ea este alcătuită doar din ‘actori non-statali’, în timp ce Rusia lui Putin aduce în faţa lumii o problemă de o magnitudine diferită.

Cât despre sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, fostul ministru nu crede că ele vor avea efect şi cere să se adopte alte măsuri mai eficiente în descurajarea ambiţiilor expansioniste ale lui Putin.

Pe de altă parte, fostul ministru menţionează că armata britanică este în prezent echipată mai degrabă pentru a face faţă unor operaţiuni de genul celor din Afganistan, nu pentru a apăra statele din flancul estic al NATO în faţa unei posibile agresiuni a Rusiei care se înarmează puternic.

În condiţiile în care adaptarea tehnicii militare acestui nou context strategic necesită timp, el insistă asupra revizuirii rapide a strategiei naţionale de apărare a Marii Britanii, ce a fost elaborată în anul 2010 şi care include o diminuare severă a bugetului destinat apărării. Totuşi, premierul David Cameron a afirmat recent în faţa Camerei Comunelor că o astfel de revizuire nu este oportună, susţinând adoptarea noii strategii la termenul deja stabilit, respectiv în anul 2015, când vor avea loc şi alegerile.

Şi un alt fost ministru britanic al apărării, Gerald Howarth, a cerut adoptarea unei noi strategii de apărare care să fie adaptată ameninţărilor rezultate în urma crizelor din Ucraina, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...