Putin promite că nu va avea loc o revizuire în masă a privatizărilor
Aceste declaraţii vin după ce, săptămâna trecută, un tribunal din Moscova a ordonat trecerea companiei petroliere Bashneft sub controlul statului, motivând decizia prin încălcarea legislaţiei, cu ocazia privatizării companiei în 2009.
‘Dacă justiţia are semne de întrebare cu privire la transferul unor active, nu avem dreptul de a împiedica autorităţile legale să demareze o investigaţie într-un caz concret şi să ajungă la o decizie’, a declarat Vladimir Putin, la un forum de afaceri organizat la Moscova.
De asemenea, Vladimir Putin şi-a reiterat promisiunea de a sprijini sectoarele economice şi companiile afectate de sancţiunile occidentale. Cea mai mare companie petrolieră rusească, Rosneft, o serie de companii din domeniul apărării, precum şi băncile ruseşti de stat Sberbank şi VTB au fost sancţionate de Occident după anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţiunile occidentale afectează companiile ruseşti prin reducerea accesului la împrumuturile din străinătate într-un moment în care economia rusă stagnează.
‘Statul este gata să sprijine acele sectoare şi companii care se confruntă cu sancţiuni externe nejustificate. Aceasta înseamnă, printre altele, că le vom ajuta să strângă capital, ceea ce vizează în principal instituţiile financiare’, a spus Vladimir Putin.
Acesta a adăugat că Rusia va face eforturi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri şi a dezvolta o economie deschisă. De asemenea, Putin a reiterat importanţa dezvoltării legăturilor cu partenerii din Est, lăudând companiile care au făcut deja afaceri cu companiile chineze.
Sancţiunile introduse de Uniunea Europeană şi SUA au provocat o fugă masivă a capitalurilor şi au agravat starea economiei ruseşti, aflată în prag de recesiune. În reacţie, Moscova a decretat un embargou pentru majoritatea produselor alimentare provenite din ţările care au introdus sancţiuni, ceea ce a provocat o creştere semnificativă a inflaţiei în Rusia.