Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou „stat” din Ucraina UPDATE

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin. Purtîtorul lui de cuvânt pare că îl contrazice.
Economica.net - Dum, 31 aug. 2014, 11:15
Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde au loc lupte între loialişti şi rebelii proruşi, relatează AFP, citată de AGERPRES.

”Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (…) privind chestiunile referitoare la organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, în scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat Putin, citat de media ruse.

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puţin centralizat.

Vladimir Putin, care a făcut aceste declaraţii într-o emisiune televizată înregistrată vineri şi transmisă duminică, nu a evocat chestiunea ameninţării înăspririi sancţiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-şi schimba poziţia, sub ameninţarea unor noi sancţiuni.

Liderul de la Kremlin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la ‘lovitura de stat’ împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

‘Ar fi trebuit să ştie că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape’, a spus Putin, precizând că nu vorbeşte de ‘statul rus, ci de poporul rus’.

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârşit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: ‘Nu. Depinde în mare parte de voinţa politică a actualelor autorităţi ucrainene’.

Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est şi, mai recent, şi în sud-estul ţării.

Pe de altă parte, Reuters transmite că purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat că regiunile din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi se luptă cu forţele loiale Kievului ar trebui să rămână parte a ţării. Peskov a adăugat că acest conflict este unul intern.

Negaţia se bazează pe folosirea cuvântului „statalitate” în limba rusă.

Peskov a făcut acest afirmaţii cupă ce, potrivit media ruse, preşedintele Vladimir Putin ar fi evocat într-o emisiune televizată, pentru prima dată, crearea unui stat în estul Ucrainei.

‘Nu este un conflict între Rusia şi Ucraina. Este un conflict intern al Ucrainei’, a declarat Peskov presei.

Întrebat dacă Novorusia, denumirea pe care rebelii o dau regiunii aflate în dispută, ar trebui să rămână parte a Ucrainei, el a spus: ‘Bineînţeles’

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...