Putin: Rusia nu mai are decât două săptămâni la dispoziţie să se pregătească pentru Omicron

Rusia, ţara europeană cea mai afectată de COVID-19, nu mai dispune decât de două săptămâni înainte de a fi lovită la rândul său de varianta Omicron a coronavirusului, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.
AGERPRES - mie, 12 ian. 2022, 14:59
Putin: Rusia nu mai are decât două săptămâni la dispoziţie să se pregătească pentru Omicron

„Vedem ce se întâmplă în lume, iar acest lucru arată că avem la dispoziţie circa două săptămâni să ne pregătim”, a declarat liderul de la Kremlin, făcând apel la accelerarea testării şi vaccinării, scrie Agerpres.

Mai mult de jumătate dintre europeni riscă să fie afectaţi în două luni de variata Omicron a coronavirusului, a transmis marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Rusia abia a depăşit valul extrem de ridicat de decese cauzat de varianta Delta.

Pentru moment, autorităţile au dificultăţi în a convinge populaţia să se imunizeze împotriva virusului.

„Evident, (vaccinul) Sputnik-V este eficient. Poate chiar mai mult decât alte vaccinuri folosite în lume”, a adăugat el, în cadrul unei reuniuni guvernamentale transmise de televiziunea rusă.

Rusia a înregistrat peste 87.000 de decese legate de COVID-19 în noiembrie, conform unui bilanţ al agenţiei naţionale de statistică Rosstat, un record lunar care a ridicat la peste 600.000, la sfârşitul lunii noiembrie, numărul total al morţilor de la debutul pandemiei.

Cifrele sunt mai mari decât cele ale guvernului, care foloseşte o definiţie extrem de restrictivă a deceselor cauzate de coronavirus, bilanţul oficial anunţat miercuri de executiv fiind de 318.432 de decese.

Deşi Rusia dispune de mai multe vaccinuri de concepţie proprie, printre care Sputnik-V, mai puţin de jumătate din cei 144 de milioane de ruşi s-au vaccinat cu schema completă până acum, conform site-ului Gogov dedicat pandemiei.

După un lockdown strict în primăvara lui 2020, autorităţile au refuzat să mai introducă o astfel de măsură, în ciuda noilor valuri ale pandemiei, scopul fiind de a limita pierderile economice.

Decesele legate de pandemie de COVID-19 par să fi agravat declinul demografic al ruşilor.

Conform Rosstat, numărul deceselor l-a depăşit cu 945.000 pe cel al naşterilor în primele 11 luni din 2021, comparativ cu aproape 575.000 pentru aceeaşi perioadă în anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...