”Nu noi am minat porturile”, a spus el la Forumul economic de la Sankt Petersburg, reafirmând o condiţie a Moscovei deja respinsă de Kiev, care se teme că dacă-şi deminează zona de coastă Ucraina devine şi mai vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare, deşi Rusia a promis că nu va profita de o eliminare a minelor pentru a porni un astfel de atac în agresiunea sa militară intrată vineri în cea de-a 114-a zi.
Preşedintele rus a amintit că, potrivit Departamentului american al Agriculturii, în Ucraina sunt stocate circa 6 milioane de tone de grâu şi 7 milioane de tone de porumb. Răspunzând acuzaţiilor occidentale că Rusia provoacă crize alimentare în alte ţări prin blocada impusă porturilor ucrainene, el a spus ”dacă avem în vedere că la nivel mondial se produc 800 de milioane de tone de grâu, 5 milioane nu vor schimba nimic”.
Putin a sugerat de asemenea că cerealele ucrainene pot fi exportate şi prin Belarus, Polonia sau România.
El a acuzat Occidentul, în special SUA, că cu ”banii imprimaţi în mari cantităţi (…) absoarbe precum un aspirator” mărfuri alimentare de pe pieţele externe ”fără a se gândi la interesele altor state, inclusiv cele mai sărace”, iar acestora din urmă ”le mai rămân doar resturi, şi la preţuri astronomice”.
În ce priveşte Rusia, sancţiunile occidentale care o împiedică să-şi exporte îngrăşămintele pun într-adevăr în pericol producţiile agricole ale altor ţări, a mai argumentat preşedintele rus.
El a descris aceste sancţiuni drept ”stupide” şi ”necugetate”, susţinând că în timp ce ”războiul economic fulger” al Occidentului împotriva Rusiei a eşuat, acesta are un efect de bumerang asupra Europei, care conform estimării lui Putin pierde circa 400 de miliarde de dolari în urma sancţiunilor.