PwC: Aplicarea unor sancţiuni considerabile pe sistemul de plată defalcată a TVA este una disproporţionată cu scopul urmărit

Economica.net
21 09. 2017
calcul_bani_taxe_567876543_87817000

‘Considerăm că pentru a creşte gradul de colectare a taxei, statul trebuie să îşi exercite funcţia de prevenţie şi control, să actualizeze infrastructura IT şi să aplice măsuri pentru creşterea conformării voluntare şi nu să intervină în relaţiile economice private dintre contribuabili. Aplicarea unor sancţiuni considerabile care pot ajunge până la 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului prin sistemul de plată defalcată este una disproporţionată cu scopul urmărit şi afectează contribuabilii oneşti’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, o altă problemă este legată de obligativitatea deschiderii unui cont bancar în România de către persoanele nerezidente înregistrate în scopuri de TVA.

‘În mod obligatoriu poate constitui o încălcare a liberei circulaţii a capitalului între statele membre ale UE. O altă problemă din perspectiva legislaţiei europene este necesară aprobarea din partea Comisiei Europene pentru aplicarea unei măsuri de derogare de la directiva de TVA, prin care taxa pe valoare adăugată datorată pentru o prestaţie să nu fie plătită de client furnizorului şi, mai degrabă, într-un cont bancar special de care dispune administraţia fiscală. Cu alte cuvinte, se schimbă regulile jocului din directiva de TVA. Astfel, sistemul de split TVA ar trebui admis ca instrument special în sensul directivei şi implementarea noului sistem să fie precedat de obţinerea acestei derogări’, a mai afirmat oficialul PwC.

PwC România organizează joi o conferinţă despre trecerea la sistemul plăţii defalcate de TVA (split TVA) şi impactul acestui nou sistem asupra companiilor din România şi a băncilor.

‘Guvernul României a adoptat legislaţia pentru instituirea sistemului privind plata defalcată a TVA, care se va aplica opţional începând cu 1 octombrie 2017, urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018. Acest nou sistem ar putea genera dificultaţi majore în fluxul de numerar al companiilor, generând costuri şi cerinţe suplimentare pentru contribuabili, legate de adaptarea sistemelor informatice şi a programelor contabile, gestionarea plăţilor şi modificarea procedurilor interne de lucru’, se arată într-un comunicat al PwC România.