Proiectul de modificare a OUG 114 urmăreşte extinderea creditării mediului privat şi scăderea dobânzilor, iar, dacă o bancă îndeplineşte nişte condiţii poate avea taxă zero pe activele nete, a declarat azi, Diana Coroabă, partener PwC.
“ Propunerea de OUG urmăreşte creşterea intermedierii financiare şi scăderea marjei de dobândă. Taxa poate fi redusă la zero. Dacă soldul creditelor creşte cu 8% într-un semestru, faţă de 31 ianuarie anul trecut, taxa se reduce cu 50%. Dacăcreşte cu mai puţin, poate scădea taxa, dar nu cu 50%, ci proporţional mai puţin. De asemenea, taxa poate fi scăzută funcţie de dobândă.
E vorba de rata dobânzii minus rata la depozite. Dacă diferenţa este de 4%, taxa se mai reduce cu 50% şi ajunge la zero. În acest moment nu există o asemenea marjă nicăieri în sistemul bancar. Iar, dacă dobânda scade cu 8% faţă de marja de anul trecut, taxa scade la zero”, a declarat Diana Coroabă.
Expertul PwC a adăugat că nu se poate încă prevede dacă noua Ordonanţă va stimula sau nu creditarea şi reducerea dobânzilor.
Între altele, dacă o bancă are pierdere contabila nu trebuie să platească taxa.
De asemenea, taxa nu poate fi mai mare decât profitul contabil. Ea se va plăti după primul semestru, la 25 august. A doua plată anuală este o regularizare, pentru a doua parte a anului, care se face la 25 august anul urmator.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”. Acum există la Finanţe un proiect de modificare a acestei Ordonanţe, care prevede niveluri reduse de taxe. 0,4% din activele financiare nete pentru băncile cu o cotă de piaţă de peste 1% (majoritatea – 17 bănci) şi de 0,2% pentru restul.