PwC: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut anul trecut cu 17%

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut în 2016 cu 17% faţă de anul anterior, atingând o valoare a tranzacţiilor de 3,6 miliarde de euro, arată o analiză a PwC România.
Economica.net - mie, 22 mart. 2017, 10:30
PwC: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut anul trecut cu 17%

Experţii în tranzacţii ai PwC sunt de părere că piaţa locală de fuziuni şi achiziţii îşi va menţine tendinţa ascendentă şi în anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum cel medical şi farmaceutic, industrial şi în sectorul bunurilor de larg consum, precum şi de o tendinţă de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacităţi de producţie în Asia.

‘La nivel local, există un interes tot mai mare pentru tranzacţii, pe fondul continuării unor procese de consolidare începute în anii trecuţi. Se resimte o anumită efervescenţă în piaţa locală, se poartă multe negocieri şi discuţii, sunt mai multe tranzacţii iniţiate, atât de către vânzători, cât şi de cumpărători. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori interesaţi de perspectiva unui proces de vânzare, care îi ajută să primească şi o indicaţie referitoare la valoarea de piaţă a afacerii lor, deşi nu toate discuţiile se concretizează în tranzacţii efective’, a declarat Cornelia Bumbăcea, liderul Departamentului de Tranzacţii, PwC România.

Potrivit Mihaelei Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România şi Europa de Sud-Est, pentru ca România să se bucure de o creştere economică sustenabilă, este necesară încurajarea mediului de afaceri printr-o viziune fiscală pe termen lung, care să stimuleze investiţiile.

‘Aceasta şi în contextul în care aspectele fiscale au o importanţă crescândă pentru managementul companiilor, iar tratamentul anumitor speţe şi riscuri fiscale poate conduce chiar la eşecul unor tranzacţii. Proiectele strategice de tip M&A, care presupun un angajament pe termen lung, pot fi încurajate printr-o îmbunătăţire a predictibilităţii şi coerenţei politicii fiscale’, a spus Mihaela Mitroi.

Conform analizei PwC, în anul 2016 au fost anunţate 140 de tranzacţii, cu o valoare totală de 3,6 miliarde de euro, a menţionat Anda Rojanschi, partener D&B David şi Baias, coordonator al echipei de consultanţă fiscală şi juridică în Tranzacţii.

‘Este de remarcat totodată o aparentă necorelare cu piaţa globală, care a înregistrat o uşoară scădere în acelaşi interval. Aceasta şi pentru că valoarea pieţei la nivel local a fost influenţată puternic anul trecut de un număr mic de tranzacţii cu o valoare substanţială. O altă explicaţie ar fi creşterea competitivităţii şi atractivităţii economiei româneşti în contextul geopolitic regional’, a adăugat Anda Rojanschi.

Deşi sunt izolate cazurile în care antreprenorii români au ales calea dezvoltării prin achiziţii a afacerilor pe care le deţin, limitele creşterii organice, nevoia de dezvoltare rapidă, dublată de presiunea competiţiei, împing din ce în ce mai mult companiile româneşti spre o dezvoltare prin achiziţii. O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor ţinte de achiziţie, evaluarea compatibilităţii de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achiziţie şi, în cele din urmă, a procesului de integrare efectivă. Potrivit lui George Ureche, senior manager în cadrul Departamentului de Tranzacţii al PwC România, aceasta tendinţă a pieţei va impune antreprenorilor români angajarea unor expertize tehnice din ce în ce mai complexe.

Totodată, Dragoş Atanasiu, senior manager în cadrul aceluiaşi departament, semnalează că se observă creşterea numărului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesaţi de piaţa din România, orientându-se în principal către afacerile care au demonstrat potenţial de dezvoltare sustenabilă, au o echipa competentă de management şi poziţii consolidate pe piaţa în care activează.

Acesta a subliniat că valoarea pieţei de tranzacţii şi atractivitatea companiilor vor creşte şi ca urmare a stabilizării performanţelor financiare ale acelor business-uri care sunt susceptibile a face obiectul unei tranzacţii, dar şi pe fondul creşterii nivelului de încredere şi predictibilităţii perspectivelor de dezvoltare pentru următorii 5-10 ani.

PwC este liderul pieţei de consultanţă în fuziuni şi achiziţii din România.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...