PwC: România ar putea fi al doilea stat membru care să aplice mecanismul de taxare inversă generalizată

România ar putea fi al doilea Stat Membru, după Republica Cehă, care să aplice mecanismul de taxare inversă generalizată, potrivit unui comunicat de presă al PwC România.
Economica.net - lun, 08 oct. 2018, 07:26
PwC: România ar putea fi al doilea stat membru care să aplice mecanismul de taxare inversă generalizată

Conform documentului, Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele membre UE „cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA” vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiţii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operaţiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client).

Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc pragul de 17.500 euro pe tranzacţie. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să fie cauzat de frauda de tip carusel.

Pe lângă alte cerinţe, ECOFIN a stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligaţii adecvate şi eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu.

Mecanismul urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, în contextul în care aceasta şi-a exprimat de mulţi ani interesul de a utiliza această măsură simplificată. În funcţie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

De asemenea, ECOFIN a convenit asupra unor soluţii rapide în materie de TVA destinate să modifice regulile UE, pentru a oferi soluţii unor chestiuni punctuale, premergătoare tranziţiei la sistemul de TVA definitiv. Astfel, companiile, în anumite condiţii, nu vor mai avea costuri cu înregistrarea în scopuri de TVA în cazul operaţiunilor privind stocurile la dispoziţia clientului, odată cu simplificarea măsurilor agreate de miniştrii de finanţe din ECOFIN. Totodată, ca să îşi poată scuti de TVA livrările intracomunitare de bunuri, firmele vor trebui să deţină în mod obligatoriu codul de TVA al clientului, în vreme ce documentele necesare dovedirii transportului bunurilor în vederea scutirii de TVA au fost armonizate. ECOFIN a mai convenit şi asupra unor măsuri de simplificare armonizate în cazul livrărilor de bunuri succesive.

În cadrul aceleiaşi reuniuni, Consiliul a adoptat măsurile de intensificare a cooperării administrative şi de îmbunătăţire a prevenţiei fraudei TVA, ce au drept efect îmbunătăţirea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale naţionale şi a calităţii şi comparabilităţii informaţiilor astfel schimbate.

PwC menţionează că, în urma discuţiilor, veşti bune au primit şi publicaţiile electronice, în sensul în care o altă măsură agreată zilele trecute se referă la aplicarea unei cote reduse sau scutire de TVA cu drept de deducere şi în cazul publicaţiilor online, ce se aplică, în prezent, doar publicaţiilor tipărite.

Cum acordul a fost obţinut în cadrul unei reuniuni ECOFIN, actele normative ce vor conţine aceste modificări vor fi adoptate fără dezbateri suplimentare.

„În contextul deficitului de TVA la nivel comunitar, implementarea taxării inverse generalizate este o măsură potrivită pentru combaterea fraudei, fiind, din acest punct de vedere, poate cea mai importantă din acest set. Desigur, reprezentând o excepţie de la regula generală privind persoana obligată la plata TVA, acest concept ar putea genera costuri adiţionale în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor declarative şi actualizarea sistemelor IT, în rândul contribuabililor ce desfăşoară activităţi economice în Statele Membre eligibile, care îşi vor exercita acest drept temporar. Dacă ne uităm la condiţiile stricte de implementare ale acestui mecanism, este posibil, totuşi, ca impactul său general să fie limitat, mai ales în contextul în care iniţial va fi testat doar la nivelul unui singur stat membru, ca program-pilot”, spune Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de taxe şi consultanţă juridică, PwC România.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...