‘Transferul afacerii pe o altă companie este fără TVA. De la 1 ianuarie 2016 putem beneficia, fără analizarea condiţiilor, de neaplicarea TVA în această tranzacţie. Comisia Europeană se poate sesiza din oficiu în aceste cazuri şi am văzut în foarte multe situaţii când Comisia se duce şi naşte un infringement împotriva unui stat membru întrucât România nu ia în calcul cel puţin în legislaţia actuală şi jurisprudenţa europeană care este mai restrictivă în acest caz. Dumneavoastră, contribuabilii, puteţi să staţi liniştiţi atâta timp cât legislaţia nu va fi modificată în acest sens. ANAF nu poate veni la dumneavoastră să vă spună că aplică jurisprudenţa în această situaţie. Până când Comisia nu va sesiza din oficiu acest lucru puteţi să staţi liniştiţi. De aceea am spus să vă grăbiţi dacă vreţi să faceţi astfel de tranzacţii că s-ar putea să se schimbe legea’, a precizat Anghel.
La rândul său, Ionuţ Simion, partener PwC, este de părere că autorităţile au îngreunat partea de impozit pe profit în această situaţie.
‘Pe principiul Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie lăudat au făcut tranzacţia mai uşoară pe partea de TVA dar au îngreunat-o pe partea de impozit pe profit. Era mai uşor înainte. Acum la impozitul pe profit trebuie să demonstrezi că într-adevăr e transferul unei ramuri de activitate în special la operaţiunile de divizare. Pe cale de consecinţă, ce au reparat la TVA au stricat la impozit pe profit. Tot trebuie să vă sunaţi consultanţii să îi întrebaţi dacă până la urmă este sau nu transfer de ramură de activitate într-o astfel de operaţiune pentru scopul de impozit pe profit’, a explicat Simion.