PwC: Vânzările de active efectuate de băncile elene au sprijinit creşterea fuziunilor şi achiziţiilor în 2016
În 2016, valoarea celor 38 de fuziuni şi achiziţii din Grecia aproape s-a triplat, la 4,4 miliarde de euro (4,75 miliarde de dolari), de la 1,4 miliarde de euro în 2015, se arată în raport. Cea mai importantă parte – 75% – o reprezintă vânzările activelor care nu sunt de bază de la băncile elene.
Climatul economic din Grecia pentru fuziuni şi achiziţii va rămâne stabil în 2017 şi nu se întrevede o depăşire a nivelului tranzacţiilor din 2016, estimează PwC.
‘Totuşi, s-ar putea înregistra o îmbunătăţire în 2018’, se arată în raport.
Vânzarea celor 14 aeroporturi regionale din Grecia operatorului german Fraport, aşteptata vânzare a unei participaţii de 30% în aeroportul din Atena şi a unei participaţii de 67% în portul Thessaloniki de către HRDAF (Agenţia de Privatizare) va determina nivelul M&A din acest an, apreciază PwC.
Anul trecut, veniturile Greciei din privatizări au crescut uşor, la 500 de milioane de euro, dar sub ţinta stabilită cu creditorii internaţionali, de 1,3 miliarde de euro.
Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia – în valoare de 85 de miliarde de euro – prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor.
Până în 2018, când se încheie actualul program de asistenţă financiară, Grecia trebuie să vândă active de stat în valoare de 5,3 miliarde de euro.
Printre băncile care au efectuat tranzacţii importante anul trecut se află National Bank of Greece (NBG), care şi-a vândut subsidiara din Turcia – Finansbank – către Qatar National Bank şi divizia de investiţii – NBGI – către Goldman Sachs şi Deutsche Asset Management.
De asemenea, Piraeus Bank a vândut ATE Insurance către Ergo International, în timp ce Alpha Bank a renunţat la participaţia deţinută la hotelul Hilton din Atena şi şi-a vândut operaţiunile din Bulgaria către Postbank.
La nivel european, cele mai mari 20 de tranzacţii au totalizat anul trecut 293 de miliarde de euro, iar 36% dintre acestea au avut loc în sectorul telecom şi IT.
Luna trecută, Grecia a finalizat vânzarea grupului feroviar Trainose de către compania italiană de căi ferate (Ferrovie dello Stato) pentru 45 de milioane de euro (48,1 milioane de dolari).
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.