Compania intenţionează să dubleze producţia la un proiect de extracţie din zona meridională a Câmpului Nord, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, situat în apele Golfului Persic şi pe care Qatar îl împarte cu Iranul, a declarat preşedintele Qatar Petroleum, Saad Sherida al Kaabi, într-o conferinţă de presă.
În aprilie, Qatar Petroleum a anunţat că are planuri privind extracţia a două miliarde picioare cub pe zi în cadrul acestui proiect şi, conform noilor planuri, se va ajunge la o extracţie de patru miliarde.
Al Kaabi a subliniat că vor fi căutaţi parteneri internaţionali pentru derularea acestui proiect, care va consolida poziţia Qatar de cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.
‘Fie ce-o fi, vom fi lideri pentru o perioadă lungă de timp’, a spus preşedintele companiei care, în prezent, acoperă circa o treime din piaţa mondială.
Al Kaabi a precizat că majorarea producţiei va creşte veniturile Guvernului, ‘va stimula economia’ şi va sprijini Strategia 2030 prin care Guvernul intenţionează să reducă dependenţa de hidrocarburi.
Compania nu şi-a stabilit încă termene pentru ajungerea la o producţie de 100 milioane tone pe an, deoarece, potrivit lui Al Kaabi, acest lucru va depinde de acordurile pe care aceasta le va semna cu viitorii parteneri.
Exporturile de gaze reprezintă principala sursă de valută a micului şi bogatului emirat din Golful Persic, care, din 5 iunie, se confruntă cu o blocadă economică din partea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Bahrein şi Egipt.
Această blocadă nu a afectat operaţiunile de export de gaze din Qatar, a dat asigurări preşedintele Qatar Petroleum, nici măcar furnizarea de gaze către Emiratele Arabe Unite, făcute prin intermediul unui gazoduct.
Potrivit lui Al Kaabi, Qatarul nu are niciun interes să recurgă la represalii faţă de sancţiunile economice, pentru că EAU ar trebui să rupă contractul invocând clauza de forţă majoră, deoarece ei sunt cei care au impus blocadă, şi pentru că ‘ nu este profesional’.