Potrivit lui Saad al-Kaabi, dacă orice stat membru UE va impune amenzi emiratului la scara prevăzută în directiva privind diligenţa în materie de durabilitate a întreprinderilor, autorităţile de la Doha vor pune punct exporturilor de gaze naturale lichefiate către blocul comunitar.
Directiva aprobată în luna mai a acestui an cere marilor companii care operează în UE să verifice dacă lanţurile lor de aprovizionare utilizează muncă forţată sau provoacă pagube asupra mediului şi să ia măsuri dacă este cazul. Prevederile includ amenzi de până la 5% din veniturile anuale globale ale unei companii.
„Dacă se va ajunge în situaţia în care să pierd 5% din veniturile generate prin derularea de afaceri cu Europa, nu voi mai exporta spre Europa. Atenţie, aceasta nu este o cacealma”, a spus Saad al-Kaabi, pentru Financial Times. Oficialul a adăugat că „5% dintre veniturile generate de QatarEnergy înseamnă 5% din veniturile statului Qatar. Este vorba de banii oamenilor. Nu pot să pierd sume de asemenea mărime şi nimeni nu va accepta să piardă astfel de sume”.
Kaabi, care în paralel este şi director general la grupul de stat QatarEnergy, a spus că UE ar trebui să revizuiască în mod amănunţit directiva privind diligenţa în materie de durabilitate. De asemenea, Kaabi susţine că emiratul nu este îngrijorat de promisiunea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, privind eliminarea unui plafon în materie de exporturi de gaze naturale.
Qatarul este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaze lichefiate şi a devenit un furnizor din ce în ce mai important pentru Europa după turbulenţele de pe piaţa energetică provocate de invazia rusească din Ucraina. Pe măsură ce statele europene au început să renunţe la gazele ruseşti, firma QatarEnergy a semnat acorduri de aprovizionare pe termen lung cu gaze lichefiate cu Germania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos. Planurile Qatarului vizează creşterea capacităţilor de lichefiere a gazelor până la 142 milioane de tone pe an în 2027, de la 77 milioane de tone în prezent.
Kaabi a spus că directiva privind diligenţa în materie de durabilitate a întreprinderilor va afecta toate exporturile Qatarului spre Europa, inclusiv cele de îngrăşăminte şi produse petrochimice, şi de asemenea ar putea afecta deciziile de investiţii ale fondului suveran Qatar Investment Authority.
Cu toate acestea, Kaabi a subliniat că QatarEnergy nu va rupe contractele privind livrările de gaze lichefiate, dar va analiza opţiunile legale dacă va fi vizat de amenzi consistente. „Nu voi accepta să fim amendaţi. Voi înceta să mai trimit gaze spre Europa”, a spus Kaabi. Totuşi, Kaabi a sugerat că ar putea exista loc pentru un compromis dacă amenzile ar viza doar veniturile generate în Europa, în loc de veniturile globale.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis luna trecută că va propune o directivă omnibus care va relaxa cerinţele prevăzute într-o serie de legi ale blocului comunitar, inclusiv în directiva privind diligenţa.