Conform estimărilor Ministerului Planificării, în 2016 Qatarul ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 4,9% din PIB şi un deficit de 3,7% în exerciţiul următor. În paralel, Produsul Intern Brut al Qatarului ar urma să crească cu 7,3%, mai puţin decât avansul de 7,7% preconizat anterior, dar peste creşterea de şase procente înregistrată în 2014, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, Guvernul de la Doha şi-a anunţat intenţia de a continua cu programul masiv de investiţii de dinaintea Cupei Mondiale la fotbal din 2022, în pofida deficitului preconizat.
‘Scăderea preţului petrolului care a început în luna iunie 2014 nu a fost anticipată’, a explicat ministrul Dezvoltării, Mohamed Saleh Al-Nabit. Potrivit acestuia, dacă această situaţia va persista, rezerva fiscală a Guvernului se va diminua, dar, cu toate acestea, Qatarul dispune de rezerve financiare suficiente pentru a continua chletuielile importante de capital pe care le preconizează.
În următorul deceniu, Qatarul intenţionează să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru mai multe proiecte de infrastructură, precum un nou sistem de metrou, un nou port şi chiar un nou oraş la nord de capitala Doha. În ultimele săptămâni au apărut o serie de polemici cu privire la condiţiile în care FIFA a atribuit Qatarului găzduirea Cupei Mondiale la fotbal din 2022. Cu toate acestea, oficialii care supraveghează planurile pentru acest turneu susţin că pregătirile nu sunt afectate.