Anul trecut, compania a obținut afaceri de 17,5 milioane de euro, un plus de 35% față de 2021 (în lei, afacerile au fost aproape de 92 de milioane de lei, potrivit datelor Termene). Compania creează produse și business-uri digitale pentru organizații globale și startup-uri. La începutul anului, Qualitance a devenit parte din grupul francez Alten, în urma aprobării tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei. Planurile de afaceri pe 2023 se axează pe creșterea cu peste 10% și obținerea unei cifre de afaceri de aproape 20 de milioane de euro în acest an.
În urma tranzacţiei, Qualitance și-a păstrat identitatea şi autonomia, atât în generarea de business, cât şi în modul de guvernanţă, dar şi structura la nivel de echipă, care în prezent numără 220 de specialişti în tehnologie şi design, urmând să integreze în mai multe etape modelul operaţional al Alten.
Încă de momentul preluării de către Alten, compania românească anunța că, împreună cu grupul francez, are ca prioritate extinderea internaţională, cu o strategie de dezvoltare a parteneriatelor în Europa Centrală şi de Est, dar şi în SUA.
”Încă de la începutul anului, ne-am concentrat pe creșterea portofoliului de clienți și a numărului de proiecte în ambele linii de business: serviciile de technology outsourcing și serviciile de technology innovation, țintind în mod special țări din vestul Europei precum Marea Britanie, Franța, Germania, Austria și Elveția. Avem ca obiective atât implementarea de proiecte de design și dezvoltare de produs, cât și încheierea de parteneriate de tehnologie prin care companiile își derulează strategiile digitale cu ajutorul experților noștri.
Investim în prezența consistentă la evenimente internaționale dedicate domeniului serviciilor financiare, precum și în tactici digitale de extindere a portofoliului de clienți din domeniile financiar, telecomunicații, sănătate etc”, a explicat Radu Constantinescu detaliile strategiei de expansiune.
Planurile și obiectivele pe termen lung ale companiei includ accelerarea proiectelor digitale ale Grupului Alten în Europa Centrală și de Est, iar pe termen scurt obiectivul de creștere este de 10% și extinderea echipei.
”Anul următor, vom continua procesul de integrare în grup. Vom avea ca prioritate valorificarea complementarităților noastre și scalarea unor vectori de business development și livrare pentru proiecte de transformare digitală. Avem obiective de creștere a business-ului și anul acesta. În strânsă aliniere cu această dezvoltare, vom extinde și echipa. În ultimii ani, ne-am consolidat portofoliul în domeniul serviciilor financiare (bancar și asigurări). În continuare, ne vom concentra și pe domenii pe care noi am derulat proiecte de succes de-a lungul timpului, precum cel de producție și industria serviciilor medicale”, continuă Constantinescu.
În prezent, echipa este formată din 200 de specialiști și este în continuă formare. Recrutarea continuă pentru a consolida competențele principale (Java, Angular, NodeJS), precum și pentru a completa skill-urile echipei în utilizarea altor tehnologii.
Qualitance este prezentă pe trei continente – Europa, America de Nord, Australia și numără în portofoliu unele dintre cele mai mari companii din lume, precum News Corp, Virgin, IKEA, Johnson & Johnson.
Echipa Qualitance folosește de mai mult timp tool-uri precum OpenAI sau Copilot pentru a își simplifica activitatea, dar și pentru a experimenta, însă nu a fost impusă ca standard de lucru”. Reprezentantul Qualitance consideră că utilizarea AI-ul generativ ajută programatorii pentru a le simplifica și eficientiza activitatea, făcând posibile din ce în ce mai multe lucruri într-un timp foarte scurt.
”Elimină efortul pe care îl investim în procese redundante și ne ajută să devenim mai creativi, să căutăm soluții într-un mod diferit și să deprindem capabilități noi. Prin astfel de instrumente și procese de învățare, piața de IT poate accelera procesul de formare a unor noi specialiști în tehnologie”.
”Tool-urile de AI ne ajută, în același timp, pentru a avea focus pe creativitatea soluțiilor propuse, oferindu-ne sugestii pe care le putem valorifica prin abordări inedite și personalizate. Deci, ne deschid noi perspective, ne augmentează potențialul creativ, însă au nevoie de supraveghere și acuratețe umană pentru a le duce mai departe.
Și în echipa Qualitance, ne uităm la modalitățile prin care ne putem extinde serviciile către clienții din portofoliu, folosind API-ul OpenAI”, a mai precizat Radu Constantinescu.
Pentru a se asigura că echipa este la zi cu ultimele tendințe și inovații din domeniul tehnologic, Qualitance se află, potrivit managerului, în permanență în contact cu diferite organizații și ”luăm pulsul evoluției din domeniu”.
Echipa participă la diferite evenimente internaționale axate pe tehnologie și design, având deja o prezență recurentă la evenimente dedicate tehnologiei cu aplicabilitate în domeniul serviciilor financiare, organizate la Stockholm și Londra, inclusiv la London Tech Week.
”Validăm cu clienții noștri diferite proof-of-concepts construite de CTO-ul nostru, Radu Dalbea, și echipa sa. De asemenea, prin parteneriatele semnate cu diferite platforme de tehnologie, precum FLOWX.Ai sau furnizori de cloud ca Amazon, Google, Microsoft ori organizații non-guvernamentale din industrie precum Fintech Alliance din Marea Britanie”.
Cât privesc provocările industriei IT la nivel global, Radu Constantinescu spune că remarcă, pe fondul digitalizării masive din ultimii ani și a nevoii de transformare a business-urilor prin tehnologie, două mari provocări: gestionarea complexității digitale cauzate de integrarea noilor tehnologii în sisteme legacy care nu pot fi înlocuite și securitatea cibernetică.
În schimb, în industria locală de IT, provocarea constă în a găsi specialiști în domenii noi, precum AI, data science, cloud computing, data privacy
”Pentru companiile de outsourcing, există un impact al ciclurilor economice, iar provocarea este de a împlini nevoia de a dezvolta capabilități cu o valoare adăugată mare. Există în piață și un challenge de a acoperi competențe mulate pe valul nou de tendințe din tehnologie – AI, data science, cloud computing, data privacy.