Doar 12% din cei intervievaţi consideră că nivelul lor de trai a crescut. În acelaşi timp, peste 50% dintre participanţii la sondaj consideră că în următorii unu- doi ani vor trăi şi mai greu. Pentru circa o treime din populaţie veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar.
Acelaşi sondaj arată că aproape 70% din cei chestionaţi consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, iar două treimi sunt de părerea că reformele implementate sunt ineficiente.
Se pare că nemulţumirea populaţiei privind situaţia socială a influenţat şi preferinţele electorale, astfel că numărul susţinătorilor opoziţiei comuniste este în creştere. Astfel, în cazul unor alegeri anticipate, 42% din cei care au prezentat o opţiune de vot ar vota pentru PCRM, faţă de aproximativ 35% la sfârşitul anului trecut, potrivit unui sondaj similar prezentat de aceeaşi organizaţie. Cele trei partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană ar acumula împreună 49% şi ar putea forma cu greu o nouă majoritate parlamentară. În premieră, pragul electoral de 4% ar fi depăşit de Partidul Socialiştilor, de stânga, format în special din foşti membri ai Partidului Comuniştilor.
Liderul comuniştilor şi fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei, devansându-l pe premierul în exerciţiu Vlad Filat.
Studiul a fost realizat în perioada 1-13 aprilie, pe un eşantion de 1.195 de persoane.