Biroul Naţional de Statistică de la Chişinău a elaborat patru tipuri de chestionare de recensământ şi a angajat peste 11.000 de cenzori.
Republica Moldova este prima ţară ex-sovietică unde se va organiza recensământul nu doar al populaţiei, ci şi al locuinţelor, după model european.
Recensământul, care este finanţat şi de organizaţii internaţionale, va costa aproximativ cinci milioane de euro.
Acum două luni, la Chişinău a fost lansată campania ‘Vorbim româneşte, suntem români’, coordonată de mai multe organizaţii unioniste din Republica Moldova şi susţinută inclusiv de unele personalităţi şi instituţii mass-media, prin care oamenii sunt îndemnaţi să se declare români la recensământ şi că vorbesc limba română.
Mişcarea Civică ‘Tinerii Moldovei’, constituită recent, a anunţat acum o săptămână că va acorda premii primelor trei localităţi în care va fi înregistrat cel mai mare procentaj de cetăţeni care se declară români la recensământul naţional. Astfel, pentru primul loc va fi acordat un automobil Dacia Duster, pentru locul doi va fi organizat un sejur pe litoralul Mării Negre pentru toţi elevii din localitate, iar pentru locul trei vor fi organizate cursuri de instruire pentru funcţionarii publici în vederea accesării fondurilor europene.
Ultimul recensâmânt al populaţiei în Republica Moldova a avut loc în 2004. Atunci, ceva mai mult de 2% din cetăţeni s-au declarat români.