Liderul liberal, citat de Jurnal.md, nu a explicat însă care sunt problemele care au provocat acest impas, în timp ce reprezentanţii Partidului Liberal Democrat (PLDM) au refuzat să comenteze situaţia.
Anterior, liberalii au propus viitorilor colegi de coaliţie să împartă portofoliile în baza unui principiu european. Adică, prima funcţie să fie aleasă de formaţiunea care a obţinut cele mai multe mandate, apoi cea de-a doua şi a treia funcţie să le revină partidelor cu mai puţine voturi şi tot aşa până la epuizarea posturilor.
Iniţiativa liberalilor a fost privită sceptic de reprezentanţii Partidului Democrat (PD), care consideră că un astfel de model va fi acceptat numai la partajarea ministerelor, nu şi la partajarea celor mai înalte funcţii în stat.
Negocierile între PL, PLDM şi PD privind formarea unei coaliţii de guvernare au început acum două săptămâni, cele trei formaţiuni proeuropene urmând să deţină împreună 55 de mandate în noul legislativ cu 101 locuri, ceea ce le permite să formeze o majoritate parlamentară în vederea votării unui guvern.
Discuţiile au loc însă în secret, iar reprezentanţii formaţiunilor refuză să ofere informaţii în legătură cu subiectele ce sunt abordate şi cu modul de partajare a funcţiilor în stat. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut transparenţă şi au criticat cele trei partide care vor să formeze o coaliţie discutând în secret.