R.Moldova: Parlamentul a luat act de demisia guvernului. Gaburici refuză să asigure interimatul la funcţia de premier
Guvernul de la Chişinău şi-a prezentat oficial demisia la 16 iunie, la patru zile după anunţul public al lui Chiril Gaburici privind retragerea sa din funcţia de premier.
Potrivit Constituţiei, şeful statului are la dispoziţie, începând cu data de 16 iunie, trei luni pentru a purta consultări cu facţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru. Dacă până la 16 septembrie nu va fi învestit un nou guvern, preşedintele va fi obligat să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.
Conform legislaţiei în vigoare, până la învestirea unui nou guvern, actualul executiv va administra doar chestiuni ce ţin de treburile publice, fără a avea dreptul de a aproba proiecte de legi.
Premierul demisionar Chiril Gaburici a refuzat să asigure însă interimatul la funcţia de premier, trimiţând în acest sens o scrisoare oficială preşedintelui Nicolae Timofti în care solicită desemnarea unui prim-ministru interimar.
”Nu îmi doresc ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor şi declaraţiilor mele din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic şi imagine. Îmi doresc ca liderii coaliţiei să vadă în demisia mea un start imediat al formării unei majorităţi parlamentare stabile şi a unui nou guvern care să urmeze calea europeană a reformelor pentru Republica Moldova”, şi-a argumentat refuzul Chiril Gaburici în scrisoarea către şeful statului, conform unui comunicat al guvernului.
În această situaţie, preşedintele poate numi în calitate de prim-ministru interimar, potrivit prevederilor art. 101 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova, unul dintre cei trei vicepremieri.
De amintit că premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia la 12 iunie, după ce cu o zi înainte fusese audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă. El a precizat la acea dată că demisionează pentru ca opinia publică să fie preocupată mai mult de problemele cu care se confruntă Republica Moldova şi nu de diplomele sale de studii.