R. Moldova: Parlamentul va lua o decizie în privinţa înlocuirii conducerii Băncii Naţionale în perioada legală de trei luni

Economica.net
21 09. 2015
nthumbs2_93982_06204600

”Am avut discuţii cu Drăguţanu şi Moloşag înainte ca ei să-şi anunţe demisia, le înţeleg intenţiile. Acum încercăm să evaluăm riscurile pentru că ele chiar există”, a declarat Andrian Candu pentru portalul deschide.md.

El a făcut această declaraţie la scurt timp după ce guvernatorul BNM a anunţat că îşi dă demisia, împreună cu întreaga conducere a BNM, din cauza ”presiunilor” exercitate de ”unii politicieni”, fără a preciza numele acestora.

”Ei au ales această cale murdară. Dacă nu demisionăm, lăsăm ca argumentele lor să aducă prejudicii Băncii Naţionale”, a afirmat Drăguţanu, criticat pentru faptul că nu a făcut destul pentru a preveni dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, caz numit în mass-media locală drept ‘furtul secolului’.

Mai mulţi politicieni, între care preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Valeriu Streleţ, au lăsat anterior să se înţeleagă că ar dori demisia guvernatorului BNM, notează Europa Liberă. Demisia lui Dorin Drăguţanu a fost cerută, împreună cu cea a mai multor demnitari, inclusiv a membrilor guvernului şi şefului statului, de către membrii şi susţinătorii platformei civice ‘Demnitate şi Adevăr’, care protestează neîntrerupt în centrul Chişinăului din data de 6 septembrie.

Guvernatorul BNM, singurul care şi-a anunţat demisia până acum, a precizat că va asigura interimatul la conducerea Băncii Naţionale pe perioada celor trei luni prevăzută de lege pentru numirea unei noi conduceri.

Demisia conducerii BNM intervine cu o zi înainte de începerea unor negocieri între guvern şi FMI pe tema unui acord de colaborare, care este esenţial pentru reluarea finanţării externe a Republicii Moldova, stat aflat în dificultate financiară.