R. Moldova: Preşedintele Timofti a avut luni consultări cu facţiuni parlamentare în vederea desemnării unui premier

Economica.net
09 11. 2015
moldova_84686800_80954500_38759100

Consultările au loc în contextul unei incertitudini politice care împiedică formarea unei majorităţi parlamentare, dar şi al aprofundării crizei sociale şi economice din republică.

Nicolae Timofti s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai Partidului Liberal, Partidului Democrat şi Partidului Comuniştilor.

În opinia liderului PL, Mihai Ghimpu, este necesară în primul rând formarea unei majorităţi parlamentare şi abia după aceea să fie desemnată o candidatură pentru funcţia de prim-ministru. În acest context, el a chemat Partidul Liberal Democrat (PLDM) la masa de negocieri.

Liderul PDM, Marian Lupu, a anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni ar urma să fie semnat un acord de constituire a viitoarei coaliţii, formată de formaţiunea sa, PL şi deputaţii neafiliaţi, la care vor putea să adere şi alţi deputaţi sau grupuri politice care împărtăşesc valorile europene. Potrivit lui Lupu, mai mulţi deputaţi PLDM ar fi de acord să se alăture noii coaliţii.

La rândul său, secretarul executiv al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Artur Reşetnicov, a declarat că facţiunea pe care o reprezintă se pronunţă pentru formarea unui guvern tehnocrat.

Partidul Liberal Democrat a solicitat amânarea consultărilor pentru o altă zi, iar socialiştii au anunţat că nu vor participa nici la consultări, nici la formarea guvernului şi cer alegeri anticipate. Totodată, PLDM a acuzat din nou, luni, Partidul Democrat de aprofundarea crizei politice.

Consultările au loc după ce guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie de opoziţia socialistă şi comunistă, căreia i s-a alăturat Partidul Democrat, formaţiune ce făcea parte din alianţa de guvernare. Deşi PD a lansat chiar a doua zi discuţiile pentru formarea unei noi alianţe, negocierile trenează, în condiţiile în care PLDM a anunţat că nu va mai purta negocieri cu această formaţiune.

Democraţii au iniţiat consultări şi cu Partidul Comuniştilor, dar liberalii şi deputaţii independenţi au declarat că nu vor accepta o alianţă din care să facă parte acest partid.