R. Moldova va importa gaze naturale din România, începând cu anul viitor

Economica.net
22 12. 2014
gas_pipeline_iran_armenia_russia_99475400

Prețul prevăzut în document este de 1010 Ron pentru o mie de metri cubi, ceea ce constituie 276,6 USD. Ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu a menționat că gazele naturale ce vor fi livrate din România reprezintă un pas important pentru întărirea securității energetice a Republicii Moldova.,,Este un început pentru noi și o sursă alternativă de gaz pentru Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este și un nou proiect de colaborare între companiile Energocom Moldova și OMV Petrom Gaz România. Mulțumiri adresăm Guvernului României, care a acordat tot suportul necesar pentru ca să existe această alternativă importantă pentru țara noastră”, a declarat Andrian Candu, citat de RFI Romania

De asemenea, oficialul moldovean a precizat că livrarea de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni va începe în cantități mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantități mai mari.,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău și atunci capacitățile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantități și vom discuta poate și despre alte prețuri”, a declarat ministrul Economiei.

Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, promiteau autoritățile române, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a început în 2013 și a fost finisată în 2014. Costul total al proiectului a constituit 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Între timp, R.Moldova a obținut o micșorare de preț la gazele naturale din partea Federației Ruse. Cel puțin în primele două semestre ale anului 2015, R.Moldova va achita un preț de circa 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, astfel fiind cu 44 de dolari mai ieftin ca în prezent. Precizăm că, R.Moldova importă gaz din Rusia în baza unui acord care a expirat pe 31 decembrie 2011.