RA-APPS a eşuat lamentabil la licitaţii. A vândut doar 16 active şi a încasat 13% din estimări

Economica.net
28 03. 2013
casa_raapps_fost_deputat_03522200_09774200

Veniturile estimate de regie din vânzarea de imobile, la care este raportat procentul de 13%, erau însă drastic reduse comparativ cu calculul iniţial, de la începutul anului trecut.

La începutul anului trecut, Guvernul estima, prin bugetul de stat, să obţină venituri de 706 milioane lei din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, dar ulterior, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte şi la repetarea cărora a fost menţinut de fiecare dată preţul de pornire, a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de încasări, la doar 296,2 milioane lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial relevă însă că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă. Astfel, conform sursei citate, RA-APPS spera să obţină măcar 296 milioane lei (calculate atunci la echivalentul a 69 milioane euro) prin vânzarea a circa 200 de imobile. Din totalul veniturilor, 290 milioane lei erau prognozate să fie obţinute din înstrăinarea imobilelor proprietate privată a statului şi restul din imobile proprietate a regiei.

Cheltuielile erau însă estimate la 294,6 milioane lei, inclusiv pentru evaluare, publicitate şi valoarea neamortizată a imobilelor, astfel că RA-APPS urma să rămână cu un profit de doar 1,5 milioane lei, neluând în calcul reducerea sumelor aferente întreţinerii imobilelor.

„Profitul prognozat a fi obţinut, în sumă de 1,54 milioane lei, se referea numai la vânzarea de imobile proprietate a regiei”, se arată în document.

Aceeaşi sursă arată că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

În octombrie 2010, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care Regia Patrimoniului de Stat să vândă majoritatea imobilelor deţinute în portofoliu, iar instituţia să rămână în administrare doar cu locuinţele de protocol destinate înalţilor demnitari.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare „ulterior”.

Săptămâna trecută, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a simplificat procedura de vânzare şi plată a imobilelor RA-APPS, stabilind că imobilele vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Consultanţi imobiliari au declarat că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.