RA-APPS a primit deja 3 oferte de vânzare prin negociere directă pe spaţii comerciale şi apartament

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a primit deja trei oferte de vânzare prin negociere directă a două spaţii comerciale şi un apartament, în condiţiile în care licitaţiile iniţiate anterior au eşuat repetat, iar acum activele pot fi cumpărate direct, nu prin licitaţie, la preţ redus.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 11:16
RA-APPS a primit deja 3 oferte de vânzare prin negociere directă pe spaţii comerciale şi apartament

Toate cele trei active pentru care a fost depusă câte o ofertă se află în centrul Capitalei, pe Aleea Căuzaşi, iar RA-APPS nu divulgă numele celor care vor primi imobile prin negociere directă, transmiţând doar că este vorba de „persoane fizice şi juridice”.

Pentru un spaţiu comercial de 162 metri pătraţi, pentru care la cele trei licitaţii eşuate preţul a fost redus succesiv, de la 296.000 euro la 266.400 euro şi la 236.800 euro, regia îi va cere acum unei firme doar 207.200 euro, în timp ce pentru un alt spaţiu comercial, de 39 metri pătraţi, unde preţul la licitaţii a fost redus de la 72.000 euro la 64.800 euro şi la 57.600 euro, va fi cedat acum unei persoane fizice cu doar 50.400 euro.

Un apartament de trei camere din aceeaşi zonă, de 128 metri pătraţi, va fi vândut acum cu 115.100 euro.

În luna martie, premierul Victor Ponta declara că actualii chiriaşi ai RA-APPS nu vor avea prioritate la achiziţionarea imobilelor aflate în administrarea regiei, dar va putea fi iniţiată o negociere cu aceştia, însă la acelaşi preţ, dacă la primul pas al licitaţiei pentru vânzarea imobilului nu se prezintă nimeni.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, în urmă cu o săptămână, că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a eşuat şi la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri direct

Luni, RA-APPS a scos la vânzare prin negociere directă 16 apartamente, două spaţii comerciale, o vilă în staţiunea Predeal, terenul hotelului Robinson din Predeal şi cel al hotelului Arad din Neptun, după ce licitaţiile iniţiate în pofida recomandărilor experţilor au eşuat.

Negocierea directă va fi iniţiată deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un câştig mai bun pen­tru stat.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara acestui an prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul de pornire, nu mai mică decât „valoarea de inventar” a imobilului.

În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunţul privind înregistrarea acesteia, iar o nouă licitaţie va fi organizată doar dacă, în termen de alte două zile, vor fi înregistrate mai multe oferte.

Întreaga operaţiune este pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanţi imobiliari pentru un câştig mai bun al statului sunt înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depăşească 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi în final atinsă deşi, pe fondul licitaţiilor eşuate, ţinta fusese deja drastic redusă comparativ cu proiecţia iniţială.

Anul trecut, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara acestui an a indicat că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...