RA-APPS încearcă din nou să vândă imobile pentru care în 2012 nu a găsit cumpărători

Economica.net
17 01. 2013
usat-2012-auction1_87872700

Pentru apartamentele din Bucureşti, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a organizat, de altfel, licitaţii şi anul trecut, dar fără succes. Chiar şi în aceste condiţii, regia păstrează acelaşi preţ de pornire pentru apartamentele ofertate.

Astfel, în prima săptămână din luna februarie, regia va oferi din nou la vânzare un apartament cu 4 camere, de 107 metri pătraţi, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu 9 (la acelaşi preţ de pornire ca şi anul trecut, de 146.000 euro), un apartament cu 4 camere, de 138 metri pătraţi, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu 35 (tot la preţul de pornire de 180.000 euro) şi un apartament cu 3 camere, de 87 metri pătraţi, de pe Bulevardul Regina Elisabeta 25 (tot la acelaşi preţ de pornire de 98.200 euro).

La acestea se adaugă un apartament cu 3 camere, de 83 metri pătraţi, de pe strada Luterană 5 (cu acelaşi preţ de pornire de 73.000 euro), un apartament cu 5 camere, de 196 metri pătraţi, de pe Calea Călăraşilor 79 (tot la preţul de pornire de 286.000 euro) şi un apartament de 82 metri pătraţi de pe strada Av. Teodor Iliescu (cu 124.300 euro).

RA-APPS va încerca de această dată să vândă şi vila Mărul din staţiunea Neptun (cu 387.300 euro preţ de pornire), vila Agigea din Eforie Nord (1,1 milioane euro) şi vila Predeal din aceeaşi staţiune montană (240.300 euro).

Activele ofertate sunt completate de un nou teren aferent complexului Măgurele (11 metri pătraţi, 120.000 euro) şi un teren de 2.656 metri pătraţi din Predeal (438.000 euro).

Preţurile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare „ulterior”.

 Premierul Victor Ponta a anunţat că numărul locuinţelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii Parlamentului şi prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute.

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de instituţii publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifră stabilită pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piaţă reală a proprietăţilor.

Consultanţi imobiliari au declarat că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.